Re: Žena v domácnosti+pojištění !
finanční výhody to podle má jen v tom,že když je v domácnosti a nemá žádný příjem,manžel na ni může uplatňovat odpočit.položku na dani.S pojištěním je to tak,že pokud má alespoň jedno dítě do 15let neplatí zdravotní pojištění.Jinak platí minimální pojistné,a to jak zdravotní,tak sociální.Důchodové platí dobrovolně (asi by měla,kvůli pozdějšímu důchodu-alespoň minimálnímu).
Já bych řekla, že je to jinak:
1. sociální pojištění neplatí, leda v případě, že by se dobrovolně přihlásila k důchodovému pojištění. mám pocit, že dobrovolně přihlášená k důchodovému pojištění může být max. 10 let.
2. zdravotní pojištění neplatí, pokud se stará alespoň o jedno dítě do sedmi let nebo dvě děti do patnácti let, pokud o ně řádně a celodenně pečuje.
3. na dávky z nemocenského pojištění není nárok
xxxxxxxx
Jenom zhruba - pokud zůstanete v domácnosti, nebudete mít nárok na žádné nemocenské dávky, nebudete důchodově pojištěna - pokud se nebudete chtít pojistit na důchod dobrovolně, ale měsíční platba pojistného je pak poměrně vysoká, ... povinně budete platit ZP jako osoba bez zdanitelných příjmů, což je částka do 30.6.2006 měsíčně 1022 a od července 2006 1074 Kč měsíčně. Pokud jste před tím byla na ÚP, pravděpodobně jste vyčerpala podporu a na další budete mít nárok až po splnění určitých podmínek . Omlouvám se, nemám moc času...
xxxxxxxx
Ivanko, poděkování potěší, ale není za co ... tady je spousta lidí, kteří rádi pomohou - bohužel nikdo z nás neví úplně všechno, takže je jenom dobré, když nás někdo zkontroluje. K tomu Vašemu původnímu dotazu - příště musíte víc specifikovat, zda se například jedná o ženu vdanou, s dítětem, bez dítěte, atd... všechny tyhle "drobnosti" ovlivňují odpověď, jak jste si určitě všimla z ostatních odpovědí. Mějte se fajn - jdu hlídat vodu, naše miniříčka si hraje na veletok...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 3. 2006 17:34
Můžete mi ,prosím,někdo poradit,jak je to teď v případě,kdy chce žena zůstat v domácnosti?Má nějaké finanční nebo jiné výhody?Pokud před tím byla na ÚP,má to na něco vliv?
A také mám dotaz,jak je to s pojištěním kvůli nemocenským dávkám.
Je vůbec dnes na ně nárok,pokud není zaměstnána?
Děkuji moc za radu!!!!!Ivanka