Re: Rodičovská x neplacené volno
Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele a je maximálně do 3 let dítěte, déle nelze. Takže buď musíte den po třetích narozeninách nastoupit zpět do práce nebo, pokud ještě nechcete nastoupit, domluvit se zaměstnavatelem, aby Vám dal jiné volno. A to jiné volno se nazývá neplacené volno. Záleží pouze na zaměstnavateli, zda bude souhlasit nebo ne. Pokud bude souhlasit, můžete si navzájem domluvit volno jak dlouho potřebujete - délka neplaceného volna není nikde omezena, záleží jen na tom, co si spolu domluvíte. Domluvu o délce neplaceného volna stvrdíte písemně. Po dobu povoleného neplaceného volna jste zaměstnancem, platí Vaše pracovní smlouva. Pokud v době neplaceného volna onemocníte, nemáte nárok na nemocenskou. Rodičovský příspěvek je státní dávka, náleží do 4 let dítěte a vůbec není závislá na tom, zda jste doma nebo chodíte do práce. Jediná podmínka pro jeho pobírání je nedávat dítě do 3 let do školky na více než 5 dní v měsíci. Dítě starší 3 let lze dávat do školky na 4 hodiny denně každý den.Pokud tyto podmínky splníte, budete pobírat rodičovský příspěvek. A jako poživatel rodičovského příspěvku jste pojištěna státem, takže ani Vy ani zaměstnavatel v době Vašeho neplaceného volna žádné pojištění neodvádí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 3. 2006 15:23
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak je to s tzv. "prodlouženou RD". Nedávno jste to tady řešili, ale zajímalo by mě zo i z jiných hledisek.
Pokud bude mít dcera v dubnu 3 roky a já se se zaměstnavatelem domluvím na tom, že nastoupím až v září, budu mít od dubna neplacené volno, ale zůstanu v PP, že? Jak to bude s placením sociálního a zdravotního pojištění? Pokud budu stále pobírat rodičovský příspěvek (dítě nedám do školky), je za mě plátcem pojistného stát ? Na jak dlouho je možno sjednat neplacené volno? Šlo by to i na rok, než bude mít dcera 4 (pokud by ovšem zaměstnavatel souhlasil)?
A musím mít dohodu o neplaceném volnu se zaměstnavatelem sjednanou písemně?
Děkuji za odpovědi.