Re: ZNÁ TU NĚKDO ÚČETNICTVÍ ?
Pohledávku nemůžete jen tak vyřadit. V DE se účtuje jen o penězích, v tom má váš účetní pravdu. Ale taky by si měl přečíst zákon o dani z příjmů, který platí i pro DE, zejména §23. Tam by se dočetl, že při ukončení podnikání se musejí neuhrazené pohledávky dodanit.
A pokud chcete pohledávku vyřadit dříve, nevidím jinou možnost než ji dodanit k okamžiku, kdy se jí chcete zbavit.
PS: Prosím, příště pište lepší nadpisy, aby bylo vidět, na co se ptáte. Ptát se na účetním serveru, jestli tu někdo rozumí účetnictví, mi přijde poněkud zvláštní :-)) Navíc ve vašem případě vůbec nejde o účetnictví, ale o daně a daňovou evidenci, což není účetnictví :-))
psat prijmovy doklad je zbytecne a hlavne spatne - napisete do Prilohy c. 1 DP - castky zvysujici danovy zaklad...
Pochopitelně je tím myšleno dodanění pohledávek v případě, kdy dle výsledku hospodaření n e n í dodržen minimální základ daně.
Když jich dodaníte víc ( než "dovoluje" rozdíl do MZD), samozřejmě by Vám to ten MZD přesáhlo, proto se v takovém případě vyplatí dodanit jen některé pohledávky. Ostatní (máte-li ještě jaké), ponechat na dodanění v příštích letech, (jestli se najde takový rok, kdy zase nebude dosažen MZD)
Vyplnuji ted Přehled OSSZ a nesjsem si jist co mám napsat do kolonky PŘÍJMY, jestli jí mám opsat z dan přiznání dle par 7, nebo je mám navýšit o tu pohledávku co jsem dal do kolonky 125 v dan přiznání. Pak by to v dan přiznání zisk byl jinak a v ossz jinak. To samé je i VZP. Děkuji
Paní Věro, děkuji za odpověd. Zjistil jsem ale že je to takto viz OSVČ vedoucí daňovou evidenci
Daňovou úpravu podle § 23 odst. 8 nelze považovat za příjem ani výdaj ze SVČ – jde o úpravu rozdílu mezi příjmy a výdaji. V době, kdy se úprava projeví pro daňové účely (např. při dodaňování pohledávek), nebude OSVČ promítat úpravy pro účely stanovení vyměřovacího základu pro odvod pojistného na zdravotní pojištění. Do vyměřovacího základu se promítnou až v době, kdy dojde ke skutečnému plnění (příjmy při úhradě pohledávek, prodeji zboží, výdaje z úhrady závazků). Při podání dodatečného daňového přiznání nemusí OSVČ podávat opravný přehled.
takže příjmy zůstávají a nezahrnuje se to do příjmů
ano, vycetl jste si to spravne - pokud dodanujete napr. rok 2004, tak za ten rok se Prehledy nemeni, pokud vam byla v r. 2005 zaplacena jiz dodanena pohledavka - pak ji pro ucely vypoctu dane (DP) do prijmu nezahrnete, ale do Prehledu ano (o tyto castky vam defacto nebudou "hrat" DP a Prehledy za r. 04 a 05)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 3. 2006 10:33
Jak je to s pohledávkou v DE, když jí mám 6 letr a nechci už jí psát do dan přitnání ? Můžu jí vyřadit jen tak, nebo jí musím celou zdabnit ? snad se někdo najde kdo tomu rozumí. Můj účetní mi řekl, že v de se účtuje jen o penězích a tedy jí normálně vyřadím a konec, ale tady někdo říkal že se jednou stjěn musí zdanit, tak nevím. .