MÁM NÁROK NA SLEVU ?

• (neregistrovaný)

30. 3. 2006 11:24

17.9.2005 Jsem se po přerušení studia opět zapsal na na VŠ /UK/ ALE 27.10. - 31.12.2005 jsem studium opět ze zdr důvodů musel přerušit. Zajímá mě jsetli můžu uplatnit aLESPON některý měsíc to Září nebo říjen jako odeč položku na studium, když ani jeden nebyl ten měsíc celý. Mám dOjem že nA VZP i OSSZ ne. Mám sice potvrzení na rok 2005/2006 že jsem student ale radši bych byl poctivý i za cenu peněz i když mě to bude jinak stát o 12 000 víc, než kdyybch ho použil alespon na ty 4 měsíce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 3. 2006 11:35

Ilona (neregistrovaný)

Re: MÁM NÁROK NA SLEVU ?
      co se tyce dani a odecitatelne polozky (950 mes.), tak mam pocit, ze muzete uplatnit pouze ten rijen (cit. "Poplatník může uplatnit snížení základu daně podle odstavce 1 písm. b) až f) o částku ve výši jedné dvanáctiny za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byly podmínky pro uplatnění nároku na snížení základu daně splněny.")
      socialku a zdravotku nevim (kdyz jsem mela preruseno ja - take ze zdravotnich duvodu - tak jsem neplatila nic, ale je fakt, ze uz je to nejakych 6 let zpatky a taky jsem nebyla OSVC - predpokladam, ze jste autorem i toho prvniho podobneho dotazu, kde mam pocit, ze na sebe praskete, ze jste OSVC;-)

• 30. 3. 2006 11:51

Lukáš (neregistrovaný)

Děkuji moc za odpověd. Ano , ale nikdo mi neodpověděl až ted. Jsem OSVC prakticka z nulovými příjmy ale min dAN PLATITM MUSÍM. uVAŽUJI ŽE PŮJDE NA PODPORU BUDU SE MÍT LÍP. TADY DÁVÁM 40 000 STÁTU, TAKHLE DÁ 40 000 stát mě. Kamarád co to takhle dělá se mi směje jak sem blbej že se snažím vydělat peníze prací.

• 30. 3. 2006 12:00

Ilona (neregistrovaný)

hmmm, ta minimalni dan je pruda - ale jestli budete studovat i v 2006 a je vam mene nez 26 let, tak se na vas vztahovat nebude...
      btw. a podnikani jste nemel prerusene? - to by se MZD taky kratil

• 30. 3. 2006 12:20

Lukáš (neregistrovaný)

Chtěl jsem přerušit, ale bál jsem se, že bych hned měl kontrolu z FÚ, tak se bojím i podnikání ukončit. V roce 1999 jsem si účetnictví nechal dělat a byl jsem na kontrole a řekli mi že tam mám chyby, at si to dělaám sám, že je to jednoduché účetnictví. Tak si to od té doby dělám, ale jen tak že vždycky sečtu jen příjmy a výdaje a mám v šanonech doklad za dokladem. Nic víc nevedu. Bojím se že jsem měl vést spousta dalších věcí, pen deník, knihu pohl, knihu jízd, apod. Je to takový začarovaný krruh. Studoval jsem těžkou školu a nějak jsem na nic neměl čas. Podnikání mi nahrazovali brigády, Každý rok jsem měl zisk tak 20 000. Snad bude líp.

• 30. 3. 2006 12:26

Ilona (neregistrovaný)

hmmm, tak treba penezni denik vest v DE nemusite (ale v jednoduchem uce byl povinny), knihu pohledavek a jizd ano (pokud uplatnujete auto).... co takhle prejit na vydaje %? Sice se nezbavite povinnosti mit tyto knihy za predchozi leta, ale do budoucna uz to vest nemusite.

• 30. 3. 2006 12:45

Lukáš (neregistrovaný)

Procentem by se mi to líbilo ale asi to nemohu použít. Jsem dobrovolný plátce dph,oprotože instaluju zařízení do staveb se sníženou sazbou. Mé příjmy jsou okolo 230 000 a výdaje jsou 210 000. Ve výdajích uplatnuji matriál , zboží, pro sebe tel a internet a kupony GO a twist na mobil, soc, zdr poj, silniční dan. Cestovné ted neuplatnuji protože platím tu min dan a tudíž to ani nebudu tu knuhu jízd psát. Ted jsem to udělal tak že jsem sečet všechny účty na nákup - výdaje, sečet všechnyfaktury - prodej, vytiskl na tiskárně a to mám jako evidenci za rok 2005. Śtačí to? Knihu došlých faktru, vydaných nevedu. Jen jednou za čtvrt roku sepíšu přij a usk plnění /datum, předmet, bez dph, dph / a vypním přiznání k DPH. Musím se Vám přiznat že žiju v určité úzkosti že jsem toho hodně zanedbal a nevím jak z toho pryč. Jen spléhám na to, že snad se promlčují ty roky za které mi můžou udělat kontrolu účetnictví. Dph se nebojím to mám sepsané, na tom myslím nic není.

• 30. 3. 2006 12:59

Ilona (neregistrovaný)

no, koser to urcite neni, ze zakona musite vest evidenci minimalne o příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně a o majetku a závazcích.
      to jenom pro potreby DE, kdyz mate DPH, tak evidenci podrobnejsi - ale tak jak jste to popsal, tak by to melo stacit.
      Ty % se vam nejspis nevyplati - mate celkem vysoke vydaje; na druhou stranu pokud by se vas tykal minimalni zaklad dane, tak placeni dani stejne neuniknete a pri uplatnovatni vydaju % vam tyto evidence odpadnou, protoze vedete jen prijmy a pohledavky.
      (ale na druhou stranu kvuli DPH stejne musite vest i vydaje, takze je to vlastne jedno)....
      ale jen hrubym odhadem pri prijmech 230tis. vam 50% vydaje (mozna mate i 60%, ale to neni podstatne) udelaji zaklad dane nejakych 115tis.(od toho se jeste odecita pojistne) - MZD je 107tis, takze jste na tom stejne (jen kdyz prekrocite MZD, tak muzete odecitat ztratu z minulych let, pokud nejaka byl i pod hodnotu MZD)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).