Re: základní mzda
Pokud máte takto nastaven vnitřní mzdový předpis, pak ano. Dovolená se platí průměrem pro náhrady za předcházející kalendářní čtvrtletí, takže to těmi ročními odměnami v I.Q. násl. roku skutečně naroste. A pozor, nemáte nižší hroubou mzdu, ale hrubý příjem - to je včetně té zaplacené dovolené a jiných náhrad.
prumer na dovolenou se pocita z predchazejiciho ctvrtleti, takze kdyz berete premie v prosinci, tak za leden-brezen mate vetsi prumer na dovolenou, to je OK;
a v dalsich mesicich se zase pocita prumer z 1. ctvrtleti (1-3), ale dle meho by se tam mela zapocitavat mzda vc. nahrad za dovolenou, takze by mel byt opet vyssi (i kdyz jen o "kousek) - nebyla jste treba nemocna?
Nemusela být nemocná, stačí když čerpá dovolenou, dovolená se do prům. nezapočítává.
jo, to me taky napadlo, ze pomerna cast mzdy se deli pomernou casti odpracovane doby, takze by to melo vyjit stejne .... ale 100-300 neni takovy rozdil..... tak me ted napada jine mozne vysvetleni - jina dan, jina sleva na dani..... jiny prijem (nebo to se tam taky nezapocitava?)
Záleží na počtu hodin v minulém čtvrtletí (např. v r. 2005 bylo někdy 512 a někdy 528), to ovlivní průměr. Potom samozřejmě záleží na počtu pracovních dnů v měsíci, v kterém si dovolenou vybíráte. Např. náhradu za dovolenou 10 dnů máte sice stejnou, ale mzdu máte v měsíci, kdy je 20 pracovních dnů 5000,-, ale v měsíci kdy je 23 pracovních dnů, tak 10000,- /23*13, tedy 5653,-.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2006 8:55
mám měsíční mzdu 10000,-, odměny během roku nebereme až v prosinci. Následující rok,když
si beru dovolenou během 1-3, tak mám hrubou mzdu vyšší než základní, ale když mám dovolenou později v měsících, tak nemám hrubou mzdu ani 10000,-. Rozdíl je 100-300Kč.
Je to správně?