Re: OT: hitparada perlicek ;)
Mně se stalo to samé.Taky mně na VZP a OSSZ bylo řečeno,že je to příjem-a z toho se sociální a zdravotní prostě platit musí.Že nepátrají,co je to za příjem-a podle nich je to PŘÍJEM.
Byla jsem překvapená-ani se pan vedoucí dlouze nezamýšlel-a řekl ANO.A teď ještě se neví,zda se ze SZM budou odvádět zálohy-na FÚ-pokud je manželka bez příjmu,ale převede se na ni dost velká částka-a pochopitelně se platí i velké daně.A co když je třeba na mateřské???
Taky jsem jednomu zaměstnanci pomáhala se SZM. Měl tam své životní pojištění. Celý rozčilený mi volal, že ho úřednice poslala zpět, aby přiznání předělal, že to životní tam dát nemůže, že má pojistnou částku "jen 50000" (dýl než 15 let). Tak jsem za tou úřednicí došla, protože ta pojistná částka se týkala něčeho úplně jiného. No a ta úřednice mi klidně do očí řekla, že "ONA SE ROZHODLA, že ty smlouvy od pojišťoven prostě číst nebude!" Tak jsem jí to prostě přečetla, v klidu jí to vysvětlila a hocha tam poslala zpět. Ale dojala mě!
Hitparáda perliček-dobrý nápad !
Kolegovi z práce na FÚ zase napadli
způsob jakým se vypořádal s DPH při vyřazení náklaďáku z DM. Musel předělat 2 roky zpět daň.přiznání a doplatit daň. Moc se mu to nezdálo ale nechtěl se pouštět do křížku FÚ.
Světe div se, další rok mu ten postup
(co sami vymysleli) napadli a předělával to tak, jak to původně měl.
Protože však už uběhl další rok, tak předělával 3 roky a opět něco doplácel. Doplatky se týkaly DPH a daně z příjmů. Vůbec se tedy nedivím tomu, co se stalo Tvojí mamince.
Ani se mi nechce věřit tomu, co čtu.
Taky bych měla jednu. Dělala jsem kolegovi SZM. Má manželku v částečném invalidním důchodu, který přesahuje částku 38040,-, takže si na ní nemůže uplatnit nezdanitelnou částku. Paní na FÚ mu vrátila seškrtané DP s tím, že důchod se do vlastních příjmů manželky nepočítá a že si na ní klidně nezdanitlenou částku uplatnit může. Vytiskla jsem jí podrobný seznam toho, co se do vlastních příjmů počítá. Naštěstí mu druhý den volala s omluvou, že se poradila s kolegyněmi a že to měl správně. Jen mě trochu děsí pomyšlení, že možná takto kvalitně poradila více lidem.
U nás na FÚ jsou dvě paní,jedna je hrozně náladová a hrozně protivná a přijde mi, že snad všude hledá chyby.
Jeden rok jsem tam nesla DP a chtěla po mě potvrzení od ÚP, že jsem byla v evidenci. Za rok jsem to měla doložené a zase mi to vyhodila, že to není potřeba. Je to matka mého spolužáka a tak vím co vykládá i ona o své práci. Ale hlavní je, že se hrozně těší do důchodu, že prý už nemá na to nervy furt se něco učit.
Již déle tomu, kdy u DPH byl berňák velmi chytrý.Přišli dva na kontrolu do jedné veliké dopravní firmy. Naznali, že takto vedená pokladna není správná, každý doklad musí mít svůj řádek. Byli laskaví, dali jim ultimatum půl roku na spravení, jinak likvidační pokutu v řádech milionů. Mě to došlo, až když mě kolega upozornil, že teda musí mít svůj řádek třeba lístek od parkování. Obrátili se na jednu firmu, která jim udělala program tak, že sice musili kasu opisovat, ale mohli nechat půvidní číslování a doklad měl další číslo pod lomítkem, a tedy vlastní řádek. Když pak hoši dostali stoh sestav, tři dny nad tím hloubali a pak si vyžádali původní sestavy.i
Pracovali na tom myslím tři lidé půl roku.
to je ta efektivita prace nasich statnich uredniku......
Ale vzpomnela jsem si diky tomu jeste na jeden pripad (netyka se sice FU ani pojistovny, ale jine statni organizace, takze to vyjde na stejno). Bylo zazadano o certifikaci souboru vyrobku (cca 6 podobnych typu), aby se smely prodavat na ceskem trhu. Statni urednik souhlas evidentne nechtel udelit (z duvodu jinych zajmu:-), tak si vyzadal podrobne testy kazdeho vyrobku - myslel, ze firma je nesezene a tim padem bude mit duvod zadost zamitnout.... lec firma je sehnala, okopirovala a dodala cca 20 cm vysoky stos papiru .... nacez urednik vyvalil oci a jedine, co z nej vypadlo, bylo, ze "prece nechtel celou knihovnu" (nechtel dat najevo svoje rozcarovani a tak se snazil byt aspon vtipny...). Nicmene nejsem tak naivni, abych si myslela, ze ty lejstra prochazel (zakamuflovala jsem mu tam i nektera potvrzeni ve spanelstine, takze vim, ze to necetl :))))
Re: OT: ztráta
několikrát jsme tu řešili zrátu a MZD
tak jsem zvedla telafon a volala na fú správci daně
chtěla jsem vědět jestli muho při základu 160tis uplatnit zrátu 80tis,řekla mi že ne jen do 107.300 a zbytek příště,tak jsem vytočila číslo znova chtěla jsem kontrolní odd. opět stejná odpověd
tak jsem chtěla vedoucí kontr,odd a ejhle ta řekla jasně klidně do nuly
odpoledne jsem jí volala znava ,člověk má základ 107300 to nemůže ztrátu odečíst,pokud bude mít základ 107400 tak může odpověď zněla ano ,tak jsem jí řekla ,že není problém navýšit příjem o pár korun a může odečídt ztrátu do nuly/pokud má co odečíst/
chvíli ticho a pak dodala no poteš na to když přijde víc lidí tak nebude platit nikdo.
Re: OT: ztráta
hahaha - to je dobre...... na tento zpusob jsem se ptala pred nedavnem tady na foru a musim rict, ze se mi odpovedi dostalo az po 3. zopakovani dotazu - no jak je vidno, ani na FU si nebyli jisti....
Nicmene z odpovedi te urednice bych skoro rekla, ze jsou placeni podle castek vybranych na danich.....
Je tu někdo z Karlových Varů?? Neověřená informace, volala mi ji kamarádka. Na FÚ v KV prý visí oznámení, že SZM se musí podávat v tentýž den a obě daňová přiznání musí být na sobě (nevím tedy, které nahoře :-))), co dělají s manželi, kteří mají jiné trvalé bydliště, ale třeba je to drb:-)) Nicméně hezký.
Jo a druhá - osobně jsem byla u telefonátu vedoucí FÚ, kdy se poplatník ptal, zda při plátcovství DPH může u DE uplatnit výdaje paušálem. Odpověď zněla, ne!!!! když je plátce DPH, že musí vést DE. Tak jsem paní úřednici vzápětí co šlehla telefonem, položila otázku, jestli se to vylučuje, nicméně pro toho pána bylo už pozdě.
Taky něco přidám. Nejprve na popud Ilony: Kamarádka příjmy ze ŽL - vyučuje v JŠ cizí jazyky externě a také občas překládá - též na ŽL. Uplatnila výdaje paušálem 50 %, úřednice přeškrtla bez vysvětlení na 40 % - na víc údajně nemá nárok. Lepší podle mě podat přiznání na podatelně nebo poštou a za úřednicemi nechodit.
Ale druhá perlička se stala loni: Moje maminka je průvodkyně na ŽL,jejími příjmy jsou v podstatě diety, které si dává oproti příjmům do výdajů. Protože splňuje podmínky pro paušální daň, rozhodli jsme se že požádá správce daně do konce ledna o stanovení paušální daně. I úřednice na FU hloubala, prý tam něco takového ještě neměli, a musí se zeptat na vedení, jak má postupovat. Za týden maminka volala jak to na vedení dopadlo a bylo jí řečeno že: 1) udělají křížovou kontrolu u všech odběratelů - CK, jestli opravdu vyplácí tak nízké odměny, 2) paušální daň stanoví ve stejné výši jako by měla MZD, protože to by takhle nešlo, aby se lidi vyhýbali placením daní. No letos zase proběhla masivní kampaň jak je ten stát hodný, kdo nešidí, ten si může požádat o paušální daň..už se tomu jen směju:-(
Mám jednu z jiného soudku, klient končil s podnikáním a dodanil pohledávky. Odmítli mu dát přídavky na děti, protože FÚ mu vše zahrnul do příjmů dle § 7, totéž potvrdilo MF i MPSV, takže nakonec mu nezbyde než se soudit.Nějaká úprava základu daně dle §23/8 jim nic neříká, ach jo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2006 10:34
Tak jsem vcera vecer jeste pri poslednim procitanim BC dostala napad...
Uz je 31.3. a trochu odreagovani si zaslouzime, ne?
Co si treba sestavit "hitparadu perlicek", ktere vypadly z nasich "milych" uradu, resp. z jejich pracovniku/pracovnic.
Mam tu prvni prispevek ;):
Moje maminka, cela zblbla, protoze se letos poprve pustila do SZM (taky neumi rikat ne ;), volala na socialku, jestli manzelka bez prijmu, ktera v DP na sebe bere polovinu prijmu manzela, musi z tohoto prijmu zaplatit socialni pojisteni.... no a svete div si, pani na socialce nejdriv dlouze premyslela a pak rekla, ze ano...!!!!
Asi to maji dane nejakym vnitrnim predpisem - kdyz nevi odpoved, odpovi tak, aby dotazajici platil ;)