Re: paušál 40 %??????
Už je to podaný, tak by to asi šlo přes odvolání, ale moje kamarádka se nechce s FU hádat a upozorňovat na sebe, radši to prý nechá tak. Mně by jen zajímalo kde na to ta paní přišla. Jiné podnikání podle odst. 2 by to bylo jen kdyby neměla ŽL. Není totiž sama, už tu jeden dotaz takový byl, týkalo se to myslím nějakého kopáče či co...a taky mu to škrtli na 40 %, takže nevím jestli FU nepostupují podle nějakého mně utajeného předpisu....
ne jen v tom nemají jasno ani oni
je třeba jít vždy ke kováři ne ke kovaříkovi
a podle mě tak jak to bylo podáno v několika diskuzích má nárok na 50%
vůbec už dnes neplatí ,že se musíte bát fú spíš se bojí oni pokud vám špatně poradí .
klidně si tam zavolejte nezávisle na okolnostech
stejně mě tak napadlo ,kdybychom se dohodli a všichni tady zavolali na své fú s jedním dotazem co všechno bychom se dověděli ,ale to by mohlo být klasifikováno jako organizovaný zločin
Tak to by bylo asi fakt hustý! :) Jestli si to nespojili s tím, že 40 % je u par.7 odst.1 (např.příjmy z jiného podnikání podle zvláštních předpisů, příjmy z výkonu nezávislého povolání, příjmy znalce, tlumočníka....! Třeba si to spojili s tím tlumočníkem... chtělo by se to poptat, at to vysvětlí!
Možná tohle taky patří do perliček: ale jednáme o přepisu domku, museli jsme si dělat na katastru nové mapy,které nesouhlasili s m2. a oni? Než aby upravili mapu podle čísel, tak nám škrtli čísla m2 o 50 m2! ted musime znova jednat,je to totiz u Prahy a připravili by nás takto o spoustu tisíc Kč a navíc by jsme si svůj vlastní pozemek museli opět odkupovat od obce :( takže mapy jen s katastrem řešíme 2 měsíce....
Asi vás zklamu. Mám před sebou PORADCE č.6/2006 (doporučuji), je to zákon o DP komentovaný Ing. Sedlákovou z MF. A tam říká následující: Příjmy z jiné samostatné výdělečené činnosti podle odst. 2 jsou:
c) příjmy znalce, tlumočníka zprostředkovatele .......... atd.
Stejně tak jsou tlumočníci uvedeni v odst. 2 písm. c zákona samotného. A paušál z odstavce 2 písm. b) až d) je 40 %.
Pane Emile, asi zklamu já Vás, ale příjem ze živnosti je příjmem podle odst. 1 b) a pokud má na svoji činnost živnostenské oprávnění, tak není o čem diskutovat. Běda, kdyby paní, o které je řeč, uplatnila jen 40% a nestanovila MZD! Okamžitě by jí doměřili daň, protože má ŽL a je povinna stanovit MZD /je to vyzkoušené za rok 2004 u tlumočnice/.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2006 14:52
Teď za mnou byla kamarádka, která učí jazyky na živnostenský list pro jazykové školy i soukromé studenty. Dále překládá občas taktéž na ŽL odborné články pro jiné firmy. Jiné příjmy než z tohoto ŽL nemá. Uplatnila si výdaje 50 % a paní na FÚ jí výdaje přeškrtla na 40 %. Ona neprotestovala protože tomu moc nerozumí a paní jí to údajně nijak nevysvětlila, jen tak že na 50 % nemá nárok, zákonné ustanovení jí neřekla. Zajímalo by mne jak je to možné, v celém zákoně žádnou takovou možnost škrtání nevidím. Maximálně by bylo možno pokládat možná překládání za autorskou činnost a zde uplatnit paušál 40 %, u výuky jazyků mi to ale připadá nepochopitelné. Prosím o vaše názory.