Re: Předčasně ukončený leasing
Pokud ukončíte předčasně leasing a nesplníte podmínky, musíte v roce ukončení leasingu navýšit základ daně o již uplatněné výdaje. Týká se to FO, PO musí podávat dodatečná přiznání. Pokud došlo k ukončení leasingu v letošním roce, doporučuji o letošních leasingových splátkách účtovat jako o nedaňových výdajích. Základ daně za letošní rok navýšíte o částku, kterou jste v souvislosti s leasingem uplatnila jako výdaje. Tedy všechny splátky a poměrnou část akontace. Zahrnete do OM a budete odepisovat. Do vstupní ceny OM bude patřit akontace, všechny zaplacené splátky a doplatek leasingu.
Re: Předčasně ukončený leasing
Abych pravdu řekla, odstavec 6 mě trochu mate. Zcela přesně nechápu jeho význam. Pokud je podmínkou, že si leasingovka vezme auto zpět a dál nevymáhá budoucí plánované splátky, tak mi to smysl dává. Jenže není možno si tento odstavec vysvětlovat i tak, že zmínka o vracení pronajímateli se vztahuje k upřesnění nájemní smlouvy a není podmínkou pro daňové výdaje? V tomto konkrétním případě klient musel doplatit všechny budoucí splátky a auto mu bylo odprodáno za cenu uvedenou v leasingové smlouvě.
A co pokuty a penále zaplacené v souvislosti s předčasným ukončením leasingové smlouvy.
Je možné auto nezařadit do majetku? Jak potom postupovat?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 4. 2006 22:32
Prosím o radu. U klienta došlo k předčasnému ukončení leasingu. Nejsou dodrženy žádné podmínky §24 (ani doba ani cena). Jestli chápu dobře, vše co klient na leasingu zaplatill doposud a co uplatnil v minulých letech jako výdaj v DE je součástí vstupní ceny. Pokud chápu dobře, tak v tom není problém. Zajímají mě ale tyto další věci:
1) Co penále a poplatky za ukončení leasingu? Taky součást vstupní ceny nebo daňově uznatelné výdaje - smluvní pokuty a penále?
2) Je možno auto nezařadit do majetku? Pokud nezařadím, musím podávat za minlé roky dodatečné přiznání, nebo v roce ukončení vše, co se dalo do daňových výdajů za minulá období, dodaním?
Děkuji Jana