Re: PROSIM o POMOC - Pohoda a prvni rok
Ano, jde to jednodušeji. Zřizovací výdaje vůbec nedávejte do deníku a v daňovém přiznání za rok 2006 o ně snižte základ daně podle § 5 v tabulce E.
Diky, to me nenapadlo, ze je takova moznost...
Jak je ale budu vest ?
mam si pouze bokem na papire poscitat castky a uvest v DAP? s tim, ze ucty odlozim pro pripadnou kontrolu?? Co tehdy, pokud se jedna o skladove zasoby ? ty si zavest v nepeneznim deniku?
Vadilo by, kdybych je mel v DE? uz je mam vsechny v pocitaci s datem pred zacatkem podnikani... pokud to neni problem , mozna bych je tam i nechal... zadna neni starsi nez rok 2005. Jde jen o to, ze cinnost jsem zahajil v dubnu 2005.
Problem je ten, ze to musim mit do zitrka hotove, bohuzel nezacinam podnikat, ale zacal jsem v r.2005...
>>>>Prosim o radu, jak zauctovat vydaje za Rezie a
>>>>material porizeny pred zacatkem podnikani ?
>>>>Podnikam od brezna, muzu si vystavit vydajove doklady
>>>>v hotovosti za unor ? Nebo pouzit agendu nepenezni
>>>>dennik i kdyz se jedna treba o kancelarske potreby,
>>>>vybaveni a poplatek za zivnostensky list ??
>>>>
>>>>Dekuji...
>>>
>>>nešlo by to dát do počáteční rozvahy a na počáteční
>>>stavy účtu 381?
>>
>>TEDY DULEZITY UDAJ : VEDU DANOVOU EVIDENCI, TAKZE BY
>>TO SNAD MOHLO JIT JEDNODUSEJI :)
>
>Ano, jde to jednodušeji. Zřizovací výdaje vůbec
>nedávejte do deníku a v daňovém přiznání za rok 2006 o ně
>snižte základ daně podle § 5 v tabulce E.
Když budou v tabulce E, tak doklady uložíte do zvláštních desek jako zřizovací výdaje včetně pořízení zásob a uchováte společně s daňovým přiznáním pro případnou kontrolu. Pokud máte tyto výdaje v DE, tak by s finančním úřadem snad velký problém být nemusel (buď snížíte základ daně evidencí, nebo tabulkou), daň tím nekrátíte. Spíše se rozhodněte podle toho, zda potřebujete snížit vyměřovací základ pro ZP a SP. Pokud budou tyto výdaje v tabulce E, nepůjdou započítat do výdajů v přehledech.
Diky za vsechny dosavadni rady a mam posledni prosbu :
Stane se neco, kdyz v DE, jako neplatce DPH zadam do ucetniho programu vydaje z pokladny a nakup materialu treba uz od ledna, i kdyz jsem zacal podnikat az v dubnu? A pred timto si vlozim do pokladny penize jako prijem neovlivnujici zaklad dane...
Jedna se pouze o nakup drobného vybaveni + materialu...
Ma to na neco vliv ?
nemuzu proste v programu zacit treba od Ledna ? Vsechny faktury v hotovosti od dodavatelu uz jsem totiz zapsal, zbozi mi program naskladnil a tak by to bylo ted spousta predelavani...
Diky
Petře, svět se nezboří, když to necháte tak, jak to je. Jste začátečník a případná kontrola by mohla být tolerantní. Pokud by Vám vytkli, že zřizovací výdaje, uskutečněné před zahájením podnikání, do deníku nepatří, tak je zkrátka přestěhujete do tabulky E. Z hlediska daně z příjmů je to uznatelný výdaj ať už je zapsaný tam, či tam.
Ano, mám. Tabulka E slouží k úpravám základu daně podle § 5 a 23, kdežto odpisy jsou výdajem podle § 24 zákona o daních z příjmů. Také se pak špatně dělají přehledy pro pojišťovny, neboť do rozdílu příjmů a výdajů (pro účely stanovení vyměř. základu pro pojistné) mi vstupují výdaje podle § 24, úpravy základu daně však ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2006 14:01
Prosim o radu, jak zauctovat vydaje za Rezie a material porizeny pred zacatkem podnikani ?
Podnikam od brezna, muzu si vystavit vydajove doklady v hotovosti za unor ? Nebo pouzit agendu nepenezni dennik i kdyz se jedna treba o kancelarske potreby, vybaveni a poplatek za zivnostensky list ??
Dekuji...