Re: PROSIM o POMOC - Pohoda a prvni rok
Ano, jde to jednodušeji. Zřizovací výdaje vůbec nedávejte do deníku a v daňovém přiznání za rok 2006 o ně snižte základ daně podle § 5 v tabulce E.
Diky, to me nenapadlo, ze je takova moznost...
Jak je ale budu vest ?
mam si pouze bokem na papire poscitat castky a uvest v DAP? s tim, ze ucty odlozim pro pripadnou kontrolu?? Co tehdy, pokud se jedna o skladove zasoby ? ty si zavest v nepeneznim deniku?
Vadilo by, kdybych je mel v DE? uz je mam vsechny v pocitaci s datem pred zacatkem podnikani... pokud to neni problem , mozna bych je tam i nechal... zadna neni starsi nez rok 2005. Jde jen o to, ze cinnost jsem zahajil v dubnu 2005.
Problem je ten, ze to musim mit do zitrka hotove, bohuzel nezacinam podnikat, ale zacal jsem v r.2005...
>>>>Prosim o radu, jak zauctovat vydaje za Rezie a
>>>>material porizeny pred zacatkem podnikani ?
>>>>Podnikam od brezna, muzu si vystavit vydajove doklady
>>>>v hotovosti za unor ? Nebo pouzit agendu nepenezni
>>>>dennik i kdyz se jedna treba o kancelarske potreby,
>>>>vybaveni a poplatek za zivnostensky list ??
>>>>
>>>>Dekuji...
>>>
>>>nešlo by to dát do počáteční rozvahy a na počáteční
>>>stavy účtu 381?
>>
>>TEDY DULEZITY UDAJ : VEDU DANOVOU EVIDENCI, TAKZE BY
>>TO SNAD MOHLO JIT JEDNODUSEJI :)
>
>Ano, jde to jednodušeji. Zřizovací výdaje vůbec
>nedávejte do deníku a v daňovém přiznání za rok 2006 o ně
>snižte základ daně podle § 5 v tabulce E.
Když budou v tabulce E, tak doklady uložíte do zvláštních desek jako zřizovací výdaje včetně pořízení zásob a uchováte společně s daňovým přiznáním pro případnou kontrolu. Pokud máte tyto výdaje v DE, tak by s finančním úřadem snad velký problém být nemusel (buď snížíte základ daně evidencí, nebo tabulkou), daň tím nekrátíte. Spíše se rozhodněte podle toho, zda potřebujete snížit vyměřovací základ pro ZP a SP. Pokud budou tyto výdaje v tabulce E, nepůjdou započítat do výdajů v přehledech.
Diky za vsechny dosavadni rady a mam posledni prosbu :
Stane se neco, kdyz v DE, jako neplatce DPH zadam do ucetniho programu vydaje z pokladny a nakup materialu treba uz od ledna, i kdyz jsem zacal podnikat az v dubnu? A pred timto si vlozim do pokladny penize jako prijem neovlivnujici zaklad dane...
Jedna se pouze o nakup drobného vybaveni + materialu...
Ma to na neco vliv ?
nemuzu proste v programu zacit treba od Ledna ? Vsechny faktury v hotovosti od dodavatelu uz jsem totiz zapsal, zbozi mi program naskladnil a tak by to bylo ted spousta predelavani...
Diky
Petře, svět se nezboří, když to necháte tak, jak to je. Jste začátečník a případná kontrola by mohla být tolerantní. Pokud by Vám vytkli, že zřizovací výdaje, uskutečněné před zahájením podnikání, do deníku nepatří, tak je zkrátka přestěhujete do tabulky E. Z hlediska daně z příjmů je to uznatelný výdaj ať už je zapsaný tam, či tam.
Ano, mám. Tabulka E slouží k úpravám základu daně podle § 5 a 23, kdežto odpisy jsou výdajem podle § 24 zákona o daních z příjmů. Také se pak špatně dělají přehledy pro pojišťovny, neboť do rozdílu příjmů a výdajů (pro účely stanovení vyměř. základu pro pojistné) mi vstupují výdaje podle § 24, úpravy základu daně však ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
2. 4. 2006 14:01
Prosim o radu, jak zauctovat vydaje za Rezie a material porizeny pred zacatkem podnikani ?
Podnikam od brezna, muzu si vystavit vydajove doklady v hotovosti za unor ? Nebo pouzit agendu nepenezni dennik i kdyz se jedna treba o kancelarske potreby, vybaveni a poplatek za zivnostensky list ??
Dekuji...