PENÁLE -dod.přizn.-přechod na paušál!!!!

• (neregistrovaný)

2. 4. 2006 17:01

Milé kolegyně, milí kolegové! Tady na BC probíhaly dlouhé debaty na téma "přechod na paušální výdaje za 2005 -> dodatečné přiznání za 2004 - bude penále?

Na webu MF jsem našla toto krátké, ale důležité sdělení z 31.03.2006 s názvem "K pozdní úhradě daňových povinností z důvodu úpravy základu daně"

V souvislosti s přijetím novely zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů byla stanovena nová výše tzv. výdajových paušálů, kterou je možné použít již za zdaňovací období 2005.
    U daňových přiznáních za rok 2004, které jsou podávány dodatečně z důvodu úpravy základu daně při změně způsobu uplatňování prokázaných výdajů na výdaje stanovené paušální částkou v roce 2005, dojde k pozdní úhradě daňové povinnosti a ke stanovení penále. Finanční úřady budou na základě individuálních žádostí poplatníků postupovat dle ustanovení § 55a zákona č.337/1992 Sb. o správě daní a poplatků a v odůvodněných případech v zájmu odstranění tvrdosti těmto žádostem vyhoví.

Pokud si to chcete ověřit, je to tady
    http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/hs.xsl/tiskove_zpravy_25113.html

Přeji hezký den všem!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 4. 2006 17:49

1 (neregistrovaný)

Re: PENÁLE -dod.přizn.-přechod na paušál
      -------------------------------------------------------------------------
      Ke kterému odsatvci se asi ternto "pokec" vztahuje?

§ 55a Prominutí daně
      (1) Ministerstvo může daň zcela nebo částečně prominout z důvodů nesrovnalostí vyplývajících z uplatňování daňových zákonů. U příslušenství daně tak může učinit i z důvodu odstranění tvrdosti. K tomuto prominutí může dojít v kterémkoliv stadiu daňového řízení.

(2) Ministerstvo může obecně závazným právním předpisem zmocnit k provádění tohoto svého oprávnění správce daně. V tomto zmocnění vymezí bližší podmínky, zejména okruh důvodů a výši daně, která z těchto důvodů může být posouzena a prominuta.

• 2. 4. 2006 18:32

J.P. (neregistrovaný)

To je sice hezké, ale za prvé to není závazné, a za druhé - co je to odůvodněný připad? Možná jsem moc velký pesimista, ale úřední šiml už mě tolikrát překvapil...

• 2. 4. 2006 19:14

Jana F. (neregistrovaný)

To je dobrá zpráva, díky, Evo M.. Není to sice stoprocentní, já to sdělení budu asi přikládat k těm žádostem :-) Otrava je, že musím všechny obtelefonovat, už jsem se radovala, že některé alespoň rok neuvidím :-) J.F.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).