Re: Nechci do starého železa
>>>Po letech se mi přestalo dařit jako OSVČ, asi můj
>>>věk=nenajdu práci na plný úvazek.Poraďte mi
>>>prosím-přerušila jsem podnikání,a našla práci na
>>>80hod., uzavřelela
>>>jsem dohodu o prac.činnosti na poloviční prac.fond.
>>>Kolik budu platit SP a ZP a co bude platit
>>>zaměstnavatel. Musím být na PÚ, když mám tak málo
>>>hodin?. Nebo je
>>>ještě jiné řešení?Díky
>>
>>Kolik si máte měsíčně hrubého vydělat?
>
>asi 3600,-- Kč čistého /45,-- na hodinu hrubeho/
>>>>>>Po letech se mi přestalo dařit jako OSVČ, asi můj
>>>>>>věk=nenajdu práci na plný úvazek.Poraďte mi
>>>>>>prosím-přerušila jsem podnikání,a našla práci na
>>>>>>80hod., uzavřelela
>>>>>>jsem dohodu o prac.činnosti na poloviční prac.fond.
>>>>>>Kolik budu platit SP a ZP a co bude platit
>>>>>>zaměstnavatel. Musím být na PÚ, když mám tak málo
>>>>>>hodin?. Nebo je
>>>>>>ještě jiné řešení?Díky
>>>>>
>>>>>Kolik si máte měsíčně hrubého vydělat?
>>
>>Počkejte, 45 Kč na hodinu hrubého je při 80ti
>>hodinách
>>měsíčně 3600 hrubého, ne čistého. Na maximálním
>>měsíčním hrubém výdělku totiž závisí další odpovědi,
>>proto
>>se ptám.
>Promiňte, koukla sem na to a je to 47,-- Kč hrubého na
>hodinu
Pak ale nebudete mít čistého 3600, ale z 3760 Kč to bude 3290. Pokud ovšem podepíšete prohlášení a budete uplatňovat daňovou slevu. To jen pro informaci.
Na ÚP můžete být vedená, pokud Váš hrubý měsíční přijem nepřesáhne polovinu minimální mzdy, což je nyní 3785 Kč a pokud Váš úvazek NEDOSÁHNE polovinu plného, tj. že dohodu byste mohla mít sjednanou jen na maximálně 19,5 nebo 19,75 h týdně, ne na 20 h. Pokud budete vedena na ÚP, pak budete pojištěna státem a nebudete muset doplácet zdravotní pojištění do minimální částky, která nyní činí 1022 Kč. Pojištění, jak sociální, tak zdravotní, Vám bude sráženo pouze ze skutečného výdělku. Pokud byste nebyla vedena na ÚP, pak by Vám byl rozdíl zdravotního pojištění sražen ze mzdy. Tzn. že by Vám bylo sraženo 4,5% z 3760 Kč, tj. 170 Kč, zaměstnavatel za Vás odvede 9% z 3760, tj. 340 Kč, to je dohromady 510 Kč, a ještě by Vám byl sražen rozdíl mezi tímto pojistným a minimálním pojistným, tj. 512 Kč. Radím nejdříve se zaregistrovat, pak musíte předem oznámit sjednání té dohody (aspoň den předem) a pak teprve dohodu sepsat (maximálně na 19,05 h týdně) a pak ji předložit na ÚP. A pak měsíčně dokládat, že jste nepřesáhla ten maximální hrubý přijem.
Od 1.1. má být minimální mzda 7955 Kč, takže ta polovina pak bude zase o něco vyšší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2006 18:47
Po letech se mi přestalo dařit jako OSVČ, asi můj věk=nenajdu práci na plný úvazek.Poraďte mi prosím-přerušila jsem podnikání,a našla práci na 80hod., uzavřelela jsem dohodu o prac.činnosti na poloviční prac.fond. Kolik budu platit SP a ZP a co bude platit zaměstnavatel. Musím být na PÚ, když mám tak málo hodin?. Nebo je ještě jiné řešení?Díky