Výdaje procentem příjmů

• (neregistrovaný)

3. 4. 2006 8:50

dobrý den, maje matka je starobní důchdce od 10/2006, podniká na ŽL, její účetní ji sdělil, že nestihl zpracovat účetnictví a proto stanovil výdaje 40% z příjmů. Zdůvodnil to tím, že je to stejně jedno, protože má povinnost minimálního daň. základu. Četla jsem zákon o příjmech a myslím si, že jako důchodce se na ni toto ustanovení nevztahuje, také nevím kde se vzalo 40%, našla jsem jen 25%. Může mě někdo odkázat na příslušnou vyhlášku.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 4. 2006 8:54

Ilona (neregistrovaný)

Re: výdaje procentem příjmů
      procenta z prijmu jsou stanovena v §7 - plati zpetne pro rok 2005 )ty nove hodnoty), takze pokud podnika na ZL a ma neremeslnou zivnost, tak uplatni 50% (remeslna by byla 60%), 40% je jen v pripade cinnosti bez ZL;
      pokud vase maminka je starobni duchodce od 10/2005 (to 2006 beru jako upsani), tak se na ni minimalni zaklad dane opravdu nevztahuje dle §7c

• 3. 4. 2006 9:06

helena (neregistrovaný)

díky, přepočítáme daně, podáme nové přiznání a vyměníme účetního

• 3. 4. 2006 22:00

A (neregistrovaný)

Dodat.přiznáním nemůže přejít z paušálu na skuteč.výdaje, pouze můžete změnit základ daně - tím že se nebude navyšovat do minim.základu daně. Mimo jiné, proč účetní nestihl spočítat skutečné výdaje - jestliže jste předali doklady až po skončení roku, nikoliv průběžně nebo alespoň do konce roku), není to vůči účetnímu nespravedlivé?

• 4. 4. 2006 8:32

Ilona (neregistrovaný)

a vy jste ten ucetni, ze vite, kdy byly podklady predany?
      btw. tady jde o opravu vyse vydaju % a ne o prechod ze skutecnych na %.... a jeste k tomu navic (ne)uplatneni MZD

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).