Re: DPH - zahraniční faktura - české DIČ
Děkuji. Takže pokud na jakékoliv faktuře z jakékoliv země bude české DIČ, chovám se k ní jako kdyby došla z tuzemska - je to tak? To samé pokud bych takové firmě na české DIČ fakturovala.
DPH není moje silná stránka, proto děkuji za objasnění :-)
Abyste se k ní mohla chovat jako k tuzemské faktuře, zdanitelné plnění musí být tady tj. zboží jde z Česka do Česka, dodavatel musí být registrován k DPH v tuzemsku (tj. české DIČ) a faktury musí být daňovým dokladem ve smyslu našeho zákona. U faktur vydaných je to obdobné.
Pak tu mám ještě jednu fakturu. Firma má české DIČ i IČO, fakturuje za uskladnění kontejneru v Hamburku. Faktura je v CZK i v EUR, DPH 0%. Fakturu přefakturovávám na Švýcarskou firmu, která má ale české DIČ. Přefakturuji, DPH bude 0 %, v daňovém přiznání DPH se někde objeví nebo ne?
Nic si z toho nedělejte, já se zákon o DPH snažím pochopit už od 1.4.2004. Pracovníci z berňáku, kteří tady byli před dvěma týdny na místním šetření, toho chápali ještě méně. Právě problém faktury v EUR od švýcarské firmy s českým DIČ řešili půl hodiny. Napřed zastávali názor, že je to celé špatně, nicméně se mi je podařilo přesvědčit, že tato firma je zde registrována k DPH, takže je všechno v pořádku. Nakonec pochopili, nicméně peníze za leden ještě neposlali.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
3. 4. 2006 11:11
Jsme plátci DPH. Došla nám faktura ze zahraničí, Švýcarsko. Je to za zboží, na faktuře je naše DIČ i DIČ dodavatele. DIČ dodavatele je české (začíná CZxxxxxx). Faktura je v EUR, je zde vypočítáno DPH (i v EUR, i v CZK).
Jak se v tomto případě postupuje z hlediska DPH? Tak jak kdyby mi došla faktura z ČR? Na přiznání vyplním řádek 210 nebo 230,330?
Děkuji za rady a informace.