VZP + PSSZ

• (neregistrovaný)

3. 4. 2006 17:13

Když mám hlavní příjem cca 300 tis.a něco na ŽL a vyjde mi že mi vrací při zůčtovaní na daních. může mi pak ve formulářích vyjít,že mám doplácet VZP nebo PSSZ? používám formuláře z BC. a VZP+PSSZ vlastně za mě platí celý rok zaměstnavatel...
    Máte tyto formuláře z BC vyzkoušené? NEbo musítě někdy i upravovat výpočty? A kdy? PRosím napište případy...

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 4. 2006 17:21

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: VZP + PSSZ
      Ano, může Vám vyjít, že budete doplácet, protože pojištění se platí z dosažených příjmů. To, že jste zaměstnanec nemá vliv. Ze mzdy se Vám také pojištění sráží z dosažených příjmů.
      Na SP doložte potvrzení od zaměstnavatele jakých jste v r.2005 dosahoval pojištěných příjmů abyste doložil, že Vaše podnikání je činnost vedlejší( podmínka - dosažení alespoň dvanáctinásobku min. mzdy v zaměstnání), pak jen nebudete muset platit zálohy, ale pojištění jako takové platit (doplatit, ev.může být i přeplatek)
      budete.

• 3. 4. 2006 17:23

Vlaďka (neregistrovaný)

U SP platí zálohy i OSVČ vedlejší, tak jak jim vyjde z Přehledu, jen tu minimální mají nižší.

• 3. 4. 2006 17:29

JiřinaH. (neregistrovaný)

Ano, špatně jsem se vyjádřila. myslela jsem tím, že nebude muset platit zálohy jako OSVČ hlavní- rozuměla jsem tomu tak, že na OSSZ ještě nedoložil potvrzení o zaměstnání.

• 3. 4. 2006 17:32

Zdena (neregistrovaný)

Jestli mohu doplnit paní Jiřinu - sociálce doložíte spolu s přehledem potvrzení o výši příjmu. Jestliže Vaše příjmy - výdaje z podnikání byly nižší, než 42.922,- za rok, pak nejste povinna platit zpětně pojistné za rok 2005. Zdravotní pojištění doplácíte podle výše příjmů-výdajů za r. 2005, zálohy nebudete muset platit.

• 3. 4. 2006 18:31

Zdena (neregistrovaný)

Opravuji: zálohy na zdravotní pojištění se kromě prvního roku sam. výděl. činnosti platějí, ale pouze z vypočteného vyměřovacího základu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).