Jak zaúčtovat? sklad způsob A

• (neregistrovaný)

5. 4. 2006 12:12

Mám nákup materiálu 1000kg za 22,01Kč/kg, ale prodám výrobky v jednotkách kusy a ne kg. To na radu tvůrce programu (STEREO) vyřeším mezipoložkovým převodem, takže budu mít 3455ks za 6,37Kč/ks. To je mi (snad) jasné. Ale ty kusy potřebuji vyskladnit za 20,-Kč/ks. Vím, že existuje účet 613 změna stavu výrobků, ale jak se na něj účtuje? Všechny mé pokusy skončili tím, že jsem si s cenou změnila i počet kusů výrobků na skladě.... Najde se někdo hodný a vysvětlí mi to? Předem moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 4. 2006 12:44

Petra (neregistrovaný)

Re: jak zaúčtovat? sklad způsob A
      Moc kovaná v tom nejsem, ale na 613 to nepatří. Ze skladu se vydává za pořizovací cenu, a to je 6,37. Prodat chce firma za 20,-. Rozdíl je marže (u Vás 314%), a ta se objeví až v účetnictví firmy při fakturaci.

54../112/6,37 výdej ze skladu
      311/64./20,- prodej na fakturu

Rozdíl mezi účty 54 a 64 je právě zisk firmy - marže.

Každý program je jiný, STEREO neznám, ale musí to fungovat výše popsaným způsobem. Možná si můžete marži nastavit přímo do výdejek a rovnou se vše přenáší do účetnictví rozdělené už na tyto dvě části.

• 5. 4. 2006 13:00

kn (neregistrovaný)

Na účet 613 se účtuje v případě, že firma vyrábí vlastní výrobky,tzn.
      nakoupí materiál, přijme na sklad mat., vydá do spotřeby(výroby),
      dle kalkulace přijme na sklad výrobků-MD 123/D613 a při prodeji
      vyskladní MD613/D123 a vystaví fakturu MD 311/D601. To nevím,
      jestli je Váš případ. U mne je rozdíl mezi D601 a MD 613 zisk z prodeje výrobku.Snad jsem na nic nezapomněla.

• 5. 4. 2006 13:48

Ajnonym (neregistrovaný)

Ta výroba je náš případ. Díky moc, teď už to chápu, já jsem si to porád syslovala na 123 a na 613 jsem chtěla dít jen ten rozdíl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).