Re: Srážka ze mzdy - exekuce.
Děkuju za odpovědi, jen nevím,kterou si vybrat.
Já bych se přikláněla k 11.377,-Kč, ale jest-li je to tak správně.
Zákon mluví pouze o čisté mzdě, ach jo.
Re: Srážka ze mzdy - exekuce.
Je to i z nemocenské - viz §299 OSŘ
1) Ustanovení o výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy se použijí i na výkon rozhodnutí srážkami z platu, z pracovní odměny členů družstev a z příjmů, které povinnému nahrazují odměnu za práci, zejména z důchodu, nemocenského, peněžité pomoci v mateřství, stipendia, náhrady ucházejícího výdělku, náhrady poskytované za výkon společenských funkcí a z podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci.
Re: nemocenská - v žádném případě!!!
Abecedu neznám... ale doporučuji vycházet z o.s.ř. § 277 tam je jasně definovám příjem, z kterého se srážka počítá - viz níže
§ 277
(1) Srážky se provádějí z čisté mzdy, která se vypočte tak, že se od mzdy odečte záloha na daň z příjmů fyzických osob srážená z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, pojistné na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na veřejné zdravotní pojištění (dále jen "srážené částky"). Srážené částky se vypočtou podle podmínek a sazeb platných pro povinného v měsíci, za který se čistá mzda zjišťuje.
(2) Do čisté mzdy se započítávají i čisté odměny za vedlejší činnost, kterou zaměstnanec vykonává u toho, u koho je v pracovním poměru. Nezapočítávají se však do ní částky poskytované na náhradu nákladů spojených s pracovním výkonem, a to zejména při pracovních cestách.
>>>>>>>>se vypočítává výše možné srážky, lze připočíst i
>>>>>>>>částku
>>>>>>>>za nemocenské dávky?
>>>>>>>>Zaměstnanec má za 3/06 čistou mzdu ve výši 8.831,-Kč,
>>>>>>>>ale dobírka (tedy čistá mzda + nemocenské dávky) je
>>>>>>>>ve
>>>>>>>>výši 11.377,-Kč. z které částky mám tedy provést
>>>>>>>>výpočet.
>>>>>>>
>>>>>>>srážku počítáte z částky 8831,- Kč.
>>>>>>
>>>>>>Podle mě e do toho počítá i nemocenská!!! takže z
>>>>>>11377 Kč.
>>>>>
>>>>>Děkuju za odpovědi, jen nevím,kterou si vybrat.
>>>>>Já bych se přikláněla k 11.377,-Kč, ale jest-li je to
>>>>>tak správně.
>>>>>Zákon mluví pouze o čisté mzdě, ach jo.
>>>>
>>>>srážky z výkonu rozhodnutí je zaměstnavatel povinnen
>>>>odvádět pouze z čisté mzdy!! Jak byste to chtěli
>>>>řešit
>>>>u malých organizací, kdy nemocenské vyplácí sociálka
>>>>a navíc, nemocenské dávky NEJSOU PENÍZE
>>>>ZAMĚSTNAVATELE, takže je to nesmysl.
>>>
>>>Abeceda mzdové účetní 2006 - strana 119. Zákon není
>>>nesmysl:))
>>
>>Abecedu neznám... ale doporučuji vycházet z o.s.ř. §
>>277 tam je jasně definovám příjem, z kterého se
>>srážka
>>počítá - viz níže
>>
>>§ 277
>>(1) Srážky se provádějí z čisté mzdy, která se
>>vypočte
>>tak, že se od mzdy odečte záloha na daň z příjmů
>>fyzických osob srážená z příjmů ze závislé činnosti a
>>funkčních požitků, pojistné na sociální zabezpečení,
>>příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné
>>na
>>veřejné zdravotní pojištění (dále jen "srážené
>>částky").
>>Srážené částky se vypočtou podle podmínek a sazeb
>>platných pro povinného v měsíci, za který se čistá
>>mzda
>>zjišťuje.
>>(2) Do čisté mzdy se započítávají i čisté odměny za
>>vedlejší činnost, kterou zaměstnanec vykonává u toho,
>>u
>>koho je v pracovním poměru. Nezapočítávají se však do
>>ní částky poskytované na náhradu nákladů spojených s
>>pracovním výkonem, a to zejména při pracovních
>>cestách.
>
>pak mrkněte na § 299 OSŘ a pravda vyleze na
>povrch:)))
Re: nemocenská - § 299
... děláme to tak léta a ještě žádný problém nebyl ..... ??? ...... omlouvám se, beru zpět a odkazuju na § 299 o.s.ř. - z důvěrných zdrojů mám však informaci, že nejčastěji sráží zam-telé cca částky a nezatěžují se složitým počítáním přesné výše srážky a také u nich nikdo nic nenamítal .... podle mě jsou rádi, že vubec chodí nějaké peníze ...
Děkuji za reakce,
Dnes je již naše firma velkou organizací, ale v době, když jsme byli ještě malá organizace, tak jsem, vždy usnesení o exekuci, zaslala spolu s neschopenkou, povinného, takže mu z nemocenské dávky srážku provedli, a mě pak zaslali vyúčtování, kolik bylo sraženo.
Na základě toho, jsem si tedy myslela, že mám srážku vypočítat z celkové částky /ČM + nemocenská/.
Milá Jo, je to přesně tak jak píše účetní, sráží se i z nemocenských dávek, pokud je vyplácí VO, jinak musí být soud informován o tom, že je zam. na PN, a vyrozumí dalšího plátce mzdy (jiného příjmu) příslušnou OSSZ o tom, že je povinna provádět srážky z nemocenských dávek. To že to děláte léta špatně, a zatím vám to prošlo je tím, že soudy se obvykle o tom,, že zaměstnanec je na PN, nedozví. Pokud by se na to přišlo, máte na krku poddlužnickou žalobu a platíte jak mourovatá. Takže příště si radši pořádně přečtěte o.s.ř. než se budete hádat:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 4. 2006 11:31
Dobrý den,
potřebovala bych poradit, zda k čisté mzdě, z které se vypočítává výše možné srážky, lze připočíst i částku za nemocenské dávky?
Zaměstnanec má za 3/06 čistou mzdu ve výši 8.831,-Kč, ale dobírka (tedy čistá mzda + nemocenské dávky) je ve výši 11.377,-Kč. z které částky mám tedy provést výpočet.