Re: Srážka ze mzdy - exekuce.
Děkuju za odpovědi, jen nevím,kterou si vybrat.
Já bych se přikláněla k 11.377,-Kč, ale jest-li je to tak správně.
Zákon mluví pouze o čisté mzdě, ach jo.
Re: Srážka ze mzdy - exekuce.
Je to i z nemocenské - viz §299 OSŘ
1) Ustanovení o výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy se použijí i na výkon rozhodnutí srážkami z platu, z pracovní odměny členů družstev a z příjmů, které povinnému nahrazují odměnu za práci, zejména z důchodu, nemocenského, peněžité pomoci v mateřství, stipendia, náhrady ucházejícího výdělku, náhrady poskytované za výkon společenských funkcí a z podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci.
Re: nemocenská - v žádném případě!!!
Abecedu neznám... ale doporučuji vycházet z o.s.ř. § 277 tam je jasně definovám příjem, z kterého se srážka počítá - viz níže
§ 277
(1) Srážky se provádějí z čisté mzdy, která se vypočte tak, že se od mzdy odečte záloha na daň z příjmů fyzických osob srážená z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, pojistné na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na veřejné zdravotní pojištění (dále jen "srážené částky"). Srážené částky se vypočtou podle podmínek a sazeb platných pro povinného v měsíci, za který se čistá mzda zjišťuje.
(2) Do čisté mzdy se započítávají i čisté odměny za vedlejší činnost, kterou zaměstnanec vykonává u toho, u koho je v pracovním poměru. Nezapočítávají se však do ní částky poskytované na náhradu nákladů spojených s pracovním výkonem, a to zejména při pracovních cestách.
>>>>>>>>se vypočítává výše možné srážky, lze připočíst i
>>>>>>>>částku
>>>>>>>>za nemocenské dávky?
>>>>>>>>Zaměstnanec má za 3/06 čistou mzdu ve výši 8.831,-Kč,
>>>>>>>>ale dobírka (tedy čistá mzda + nemocenské dávky) je
>>>>>>>>ve
>>>>>>>>výši 11.377,-Kč. z které částky mám tedy provést
>>>>>>>>výpočet.
>>>>>>>
>>>>>>>srážku počítáte z částky 8831,- Kč.
>>>>>>
>>>>>>Podle mě e do toho počítá i nemocenská!!! takže z
>>>>>>11377 Kč.
>>>>>
>>>>>Děkuju za odpovědi, jen nevím,kterou si vybrat.
>>>>>Já bych se přikláněla k 11.377,-Kč, ale jest-li je to
>>>>>tak správně.
>>>>>Zákon mluví pouze o čisté mzdě, ach jo.
>>>>
>>>>srážky z výkonu rozhodnutí je zaměstnavatel povinnen
>>>>odvádět pouze z čisté mzdy!! Jak byste to chtěli
>>>>řešit
>>>>u malých organizací, kdy nemocenské vyplácí sociálka
>>>>a navíc, nemocenské dávky NEJSOU PENÍZE
>>>>ZAMĚSTNAVATELE, takže je to nesmysl.
>>>
>>>Abeceda mzdové účetní 2006 - strana 119. Zákon není
>>>nesmysl:))
>>
>>Abecedu neznám... ale doporučuji vycházet z o.s.ř. §
>>277 tam je jasně definovám příjem, z kterého se
>>srážka
>>počítá - viz níže
>>
>>§ 277
>>(1) Srážky se provádějí z čisté mzdy, která se
>>vypočte
>>tak, že se od mzdy odečte záloha na daň z příjmů
>>fyzických osob srážená z příjmů ze závislé činnosti a
>>funkčních požitků, pojistné na sociální zabezpečení,
>>příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné
>>na
>>veřejné zdravotní pojištění (dále jen "srážené
>>částky").
>>Srážené částky se vypočtou podle podmínek a sazeb
>>platných pro povinného v měsíci, za který se čistá
>>mzda
>>zjišťuje.
>>(2) Do čisté mzdy se započítávají i čisté odměny za
>>vedlejší činnost, kterou zaměstnanec vykonává u toho,
>>u
>>koho je v pracovním poměru. Nezapočítávají se však do
>>ní částky poskytované na náhradu nákladů spojených s
>>pracovním výkonem, a to zejména při pracovních
>>cestách.
>
>pak mrkněte na § 299 OSŘ a pravda vyleze na
>povrch:)))
Re: nemocenská - § 299
... děláme to tak léta a ještě žádný problém nebyl ..... ??? ...... omlouvám se, beru zpět a odkazuju na § 299 o.s.ř. - z důvěrných zdrojů mám však informaci, že nejčastěji sráží zam-telé cca částky a nezatěžují se složitým počítáním přesné výše srážky a také u nich nikdo nic nenamítal .... podle mě jsou rádi, že vubec chodí nějaké peníze ...
Děkuji za reakce,
Dnes je již naše firma velkou organizací, ale v době, když jsme byli ještě malá organizace, tak jsem, vždy usnesení o exekuci, zaslala spolu s neschopenkou, povinného, takže mu z nemocenské dávky srážku provedli, a mě pak zaslali vyúčtování, kolik bylo sraženo.
Na základě toho, jsem si tedy myslela, že mám srážku vypočítat z celkové částky /ČM + nemocenská/.
Milá Jo, je to přesně tak jak píše účetní, sráží se i z nemocenských dávek, pokud je vyplácí VO, jinak musí být soud informován o tom, že je zam. na PN, a vyrozumí dalšího plátce mzdy (jiného příjmu) příslušnou OSSZ o tom, že je povinna provádět srážky z nemocenských dávek. To že to děláte léta špatně, a zatím vám to prošlo je tím, že soudy se obvykle o tom,, že zaměstnanec je na PN, nedozví. Pokud by se na to přišlo, máte na krku poddlužnickou žalobu a platíte jak mourovatá. Takže příště si radši pořádně přečtěte o.s.ř. než se budete hádat:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
6. 4. 2006 11:31
Dobrý den,
potřebovala bych poradit, zda k čisté mzdě, z které se vypočítává výše možné srážky, lze připočíst i částku za nemocenské dávky?
Zaměstnanec má za 3/06 čistou mzdu ve výši 8.831,-Kč, ale dobírka (tedy čistá mzda + nemocenské dávky) je ve výši 11.377,-Kč. z které částky mám tedy provést výpočet.