Re: Objasnění pojmů
*** Zkusím volně, když tak mě někdo poopraví nebo doplní:
účetní případ - to, se vlastně stalo. Na faktuře to máte v té části, za co se vlastně fakturuje (zboží, služba,...)
doklad - to je třeba ten kus papíru, který musí mít své náležitosti, aby se považoval za účetní doklad
zápis - to, jak to zapíšete do účetnictví (datum, obsah, kontace,...)
záznam - to je jakási forma toho zápisu (tohle asi do češtiny přeložit nedokážu) ***
Ve velké firmě, kde je spousta administrativních pracovníků, se to samozřejmě dělá, protože každý má své kompetence a svou zodpovědnost. Teď jsem ve firmě, kde to kromě mne nikdy nikdo zaúčtovat nemůže, takže podepisovat všechno považuji za blbost.
Ovšem nevím, co mi na to řeknou hoši z FÚ.
Děkuji moc za odpovědi. Konečně se v tom trochu orientuji :-)
Ještě jsem narazila na jednu věc. Účetnictví může být vedeno s použitím technických prostředků, což je předpokládám např. účetní software.
Musí v takovém případě účetní jednotka tisknout sestavy účetního deníku a hlavní knihy nebo stačí, že je vede na počítači?
Nikde jsem to v zákoně nenašla, že by deník a hlavní kniha musely být "písemně". Jak se to dělá v praxi?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
12. 4. 2006 14:51
účetní případ, záznam, zápis, doklad???
Definice mám před sebou, ale jak vypadá v praxi? Vysvětlí mi to někdo např. na vystavené faktuře?
Díky moc asi pro Vás hloupý dotaz :-)