Re: zápočťák -lhůta pro vydání ???
V odstatě ihned, protože bez ZL ho nikdo nezaměstná, ani ho nezaregistrují na úřadu práce, pokud jste malá organizace do 25 zam,musíte ho mít potvrzený od OSSZ,pouze tak je platný, tam ho potvrdíte až poslední den prac.poměru, většinou ho dříve nepotvrdí, a pak dáte zaměstnanci
Zákon je jedna věc a praxe je pak věc jiná. Není pravda, že ho bez ZL nikdo nezaměstná. Uzavření pracovního poměru není zákonem podmíněno okamžitým doložením ZL - doloží ho později a má to význam jen pro sledování podpůrčí doby v případě nemoci. I na ÚP ho zapíší a ZL doloží později - běžná praxe. Je ale pravda, že potvrzení o zaměstnání zákon přikazuje vydat zaměstnanci při ukončení pracovního poměru, tzn. v ten den. Další věc je ale potvrzení zápočtu promaroděných dní, které v případě malé organizace potvrzuje sociálka. Není povinnost ho jít odhlásit v ten den - je na to 8 dní a také vždy není úřední den. Řešením je vydat potvrzení o zaměstnání a učinit do něho zápis, že zápočet nemocí bude doložen. Problém ovšem nastává v případě některých sociálek, které požadují potvrzení zápočtu přímo do potvrzení o zaměstnání. Pak buď zvolíte ten postup potvrzení nadvakrát (tzn. jednou jen potvrzení o zaměstnání a pak doložit zápočet) a úřednici vysvětlíte, že je to jediný možný zákonný postup, nebo ustoupíte, nemoc necháte potvrdit do zápočťáku a dáte ho zaměstnanci později.
odchází od nás "nasrany" zamestnanec a tvrdi mi, ze podle zakona jsem povinna mu ZL vydat nasl. den po ukonceni PP ..... zacala jsem to zkoumat a zjistila jsem, ze vlastne nevim jaka je ta konkretni lhuta ...... obecne vydavame ZL po zprac. posledni mzdy a tj. do 20. dne nasledujiciho mesice
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 4. 2006 15:12
jakou lhůtu si vyložit pro povinnost vydat zamcovi ZL pod zněním zák.práce §60 odst. 2:
"Při skončení pracovního poměru je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání a uvést v něm skutečnosti stanovené prováděcím právním předpisem a další písemnosti týkající se osobních údajů o zaměstnanci."