Re: SP z podnikání (vedlejší činnost)
tak sociálka mi vyšla stejně jako Vám.........
pokud to máte jako vedlejší činnost, nemusíte ty zálohy platit, jen sociálce pošlete i přehled o výši z příjmu 2005 z hlavní činnosti,oddíl 3 nad ř.17 doplnte ano, ten nedoplatek vznikl že jste měl příjem a neplatil zálohy, sociálka, je fakt vysoká :( moc nám toho takhle nezbyde :(
Pokud vím, tak při vedlejší činnosti (příjmy ze zaměstnání je NUTNÉ doložit spolu s přehledem), pokud příjmy po odpočtu výdajů nedosáhly 42.922,- za rok 2005 (3.577,-/měs), nejste povinně účasten důchodového pojištění. Do řádků 27 - 30 uvedete nuly.
Na sociálce mi řekli, že těch 6 tisíc skutečně zaplatím, ale zálohy platit nemusí. Tak teď mohu hodit korunou.
Myslím, že neměli pravdu a jedině vás mohu odkázat na jejich dokumenty: pokyny pro vyplnění k ř. 24 a formulář Přehledu samotný - sekce 8 popř. pokyny k této sekci.
Jinak skutečnost je taková, že pokud nedosáhnete rozhodné částky, tak se MŮŽETE (ale nemusíte) přihlásit v tiskopisu na důchodové pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 4. 2006 13:11
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na způsob výpočtu SP z podnikání za rok 2005 a případnými zálohami.
Vedle zaměstnání (hr.příjem 160tis.) si přivydělává na ŽL (hr.příjem 32tis., výdaje uplatní z toho paušálem 50%).
Ve formuláři z excelu staženého z internetu mi vyšlo, že se má odvést sociálce 6355 a platit zálohy 641, ale nezdá se mi to správně.
Můžete mi prosím poradit? Děkuji