Re: Nájem "s" nebo "bez" DPH?
Měla jsem trochu jiný případ, ale snad Vás bude zajímat. Majitel objektu plátce, nájemce plátce a jeho podnájemník neplátce.
Podnájemci muselo být fakturováno bez DPH a nájemce musel na vstupu krátit všechny vstupy související s podnájmem. Protože podnajímal pouze část prostor, používala jsem krácení, jinak by to bylo bez nároku na odpočet. Krátila jsem DPH u nájmu od majitele, případné služby. Ve Vašem případě bych asi použila danění, plátce plátci přece zdanit nájem může. Budete to mít jednodušší i s účtováním. Jen nevím, jestli není nějaký zádrhel v tom, že majitel je neplátce. Třeba Vám ještě někdo odpoví.
Jsem na tom podobně. Jsem FO, plátce DPH. Mám pronajaté prostory od FO - neplátce a dál je pronajímám také neplátci. Měl bych tedy fakturovat bez DPH. Já platím elektriku, vodu otop atd. V nájmu, který budu fakturovat jsou tyto služby již zohledněny. Takže jak dál? Do výdajů mohu dávat všechny náklady a uplatňovat DPH na vstupu? Do přijmu dám nájemné a DPH odvádět nebudu?
Moc tomu nerozumím a potřeboval bych aby mi někdo poradil. Díky
Myslím, že energie byste měl přefakturovávat zvlášť, ne jako součást nájmu. Nájem osvobozený ( neplátci ) ,a energie buď uplatníte odpočet na vstupu a pak přefakturovat s DPH §13 odst. 3, h),
nebo si neuplatníte odpočet na vstupu a potom fakturujete bez DPH §13 odst.10 d) , ale musíte ve stejné výši.
viz dotaz http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=166923
i já u jednoho pronájmu nebyt. prostoru chybně zahrnuju elektriku paušálem do nájmu ( nemám oddělený elektroměr pro ty místnosti ) a jedná se o pronájem plátci s DPH a FÚ to zatím nijak nepostihl.
Nájem je osvobozen, § 56 odst.4. Plátce plátci ale může pronajímat s DPH - odst. 5 ( povinnost oznámit to FÚ )
Pokud se rozhodnete neuplatňovat DPH, budete fakturovat nájem jako osvobozené plnění a musíte tedy použít krátící koeficient na vstupu - §72 odst.4 ,2. Pokud koeficient vyjde 0,95 a vyšší, tak si uplatníte odpočet na vstupu v plné výši ( nekrátíte ) §76 odst.5
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 4. 2006 17:05
Jsem FO, plátce DPH.
Firma je v nájmu , MAJITEL je NEPLÁTCE DPH.
Mám souhlas k podnájmu části prostor a budu fakturovat nájem.
Pokud ho budu fakturovat s DPH, dostanu dph a to odvedu.
Podle Zák.o DPH je nájem osovobozen, zedy nemusím jej danit, ale
musím použít koeficient krácení odpočtu ostatních zdanitelných plnění ???????
Hledala jsem v diskuzi, ale našla jsem jednu odpověď z roku 2005, ale ne dost jasnou. Je mi jasné že se jedná o diskuzi, ale někdy je dobrá.
Prosím tedy někoho, kdo má konkrétní případ jako já.