Re: prosím mzdovou účetní začínám
>Měli jsme zaměstnance nástup 1.4. odchod 11.4. z
>důvodu porušení prac.kazně.Teď mu počítám výplatu-má
>odpracovaných 5,5 dne základ měl 8500,- na měsíc(nástupní).
>Vychází mě za odpracovaných 5,5 dne 2338,-Kč hrubého z
>toho pojistné 188,-soc. a 123,- VZP. Daň z příjmů
>žádná. Mám to dobře?
To ZP mně vychází 106 Kč (4,5%). Ale ještě záleží na tom, co jste mu dala na ten den a půl? Neplacené volno nebo neomluvenou absenci?
Pokud podepsal daňové prohlášení, daň 0.
>
>druhý dotaz:
>Uplatňuijí se nějaké slevy na dani, když zaměstnanec
>je svobodný a nemá děti. Já mám v programu slevu na
>dani, nebo slevu ze základu daně a objevuje se mi tam
>600,-Kč. Nerada bych někde udělala chybu.
Od letoška nahradila slevu ze základu daně (3170 Kč) sleva z vypočítané daně (600 Kč). Pokud nevíte o mzdách vůbec nic, bylo by na dlouho tu vše rozepisovat. Doporučuji koupit publikaci Mzdová účetní a publikaci Zdanění mezd a platů od Petra Pelecha.
Re: paní Jiřko
Pokud tam má 1 den neomluvené absence, musí být ZP o něco vyšší, protože za ten den se zdravotní pojištění 13,5% celé srazí jemu. Postupuje se tak, že aktuální minimální mzdu 7570 vydělíte kal. dny v tom měsíci a vynásobíte dny neomluveného volna. A z té částky 13,5%. 7570 : 30 x 1(měl 1 áčko) = 253. Z toho 13,5% = 35 Kč. On si vydělal 2338, z toho jemu se srazí 4,5% ZP = 106 Kč, k tomu se přičte těch 35 Kč, tj. 141 Kč (to je jeho srážka zdravotního pojištění). Zaměstnavatel odvede ZP 9% z 2338 = 211 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 4. 2006 18:14
Měli jsme zaměstnance nástup 1.4. odchod 11.4. z důvodu porušení prac.kazně.Teď mu počítám výplatu-má odpracovaných 5,5 dne základ měl 8500,- na měsíc(nástupní). Vychází mě za odpracovaných 5,5 dne 2338,-Kč hrubého z toho pojistné 188,-soc. a 123,- VZP. Daň z příjmů žádná. Mám to dobře?
druhý dotaz:
Uplatňuijí se nějaké slevy na dani, když zaměstnanec je svobodný a nemá děti. Já mám v programu slevu na dani, nebo slevu ze základu daně a objevuje se mi tam 600,-Kč. Nerada bych někde udělala chybu.