Re: příjem z pojištovny?za havarované au
Pokud jste měl ve výdajích pojistné, asi jako součást leasingu, tak plnění pojišťovny do příjmů.
Pojištění si platím zvlášt, já si benzín neuplatnuji,tak neplatím ani silniční dan, a tu platit nemusím, pokud si nechci tyto výdaje uplatnovat. pojištění si do nákladu nedávam... a pokud pojištění mít v leasingu mít nebudu? platím si havarijní sám... mimo účetnictví.
Pokud je to auto firemní, tak silniční daň platit musíte. Ostatní se od toho odvíjí. Pokud je leasing na IČO a náklady uplatňujete, tak ,alespoň podle mně, dáte do daňových příjmů i pojistné plnění.
Vy to auto nepoužíváte pro firemní účely? Nějak nevidím smysl pro opatření nedávat do nákladů benzín a opravy, když je auto na firmu.
Pokud si leasingové splátky dáváte do daňově uznatelných výdajů,
tak tam patří i nákup benzínu, opravy auta, náhradní díly, pojištění auta a pochopitelně platit silniční daň v tomto případě MUSITE.
A vyplacené pojistné je zdanitelný příjem.
Pokud si leasing platíte soukromně = neučtujete o něm v účetnictví či DE = splátky Vám nesnižují základ daně z příjmů, tak nic z výdajů (nákladů) souvisejícím s opravou a provozem auta nelze uplatnit jako daňově uznatelný náklad a v tomto případě ani NEPLATÍTE silniční daň. Auto totiž používáte pro soukromé účely.
A vyplacená pojistka Vám nezvyšuje základ daně z příjmů.
>>>>>Mám auto na leasing, neplatim silnicní dan,nedávám si
>>>>>do nákladu benzín,ani opravy. Mel jsem ale bouračku a
>>>>>pojištovna mi uhradila pojistne za havarované auto v
>>>>>částce 75 tis. Kc. Jsem OSVČ.
>>>>>
>>>>>Musím tuto částku zdanit? Do nákladů si uplatnuji
>>>>>pouze leasing,
>>>>>
>>>>>benzín, opravy aj. ne.
>Pokud si leasingové splátky dáváte do daňově
>uznatelných výdajů,
>tak tam patří i nákup benzínu, opravy auta, náhradní
>díly, pojištění auta a pochopitelně platit silniční daň
>v tomto případě MUSITE.
>A vyplacené pojistné je zdanitelný příjem.
>Pokud si leasing platíte soukromně = neučtujete o něm
>v účetnictví či DE = splátky Vám nesnižují základ daně
>z příjmů, tak nic z výdajů (nákladů) souvisejícím s
>opravou a provozem auta nelze uplatnit jako daňově
>uznatelný náklad a v tomto případě ani NEPLATÍTE silniční
>daň. Auto totiž používáte pro soukromé účely.
>A vyplacená pojistka Vám nezvyšuje základ daně z
>příjmů.
Chtěla jsem Vám napsat úplně stejnou odpověď jako paní Lenka. Pokud zvolíte první variantu, silniční daň platit musíte a FU by jí určitě dodatečně vyměřil. Také pojistné plnění, pokud nebude ve zdanitelných příjmech, by bylo dodatečně vyměřeno. A pokud si neuplatňujete benzín a opravy, tak je to pouze vaše chyba, proti tomu by FU nic neměl.
Při druhé variantě, neplatíte silniční daň, pojistné plnění bude nedaňové, se jedná o soukromý leasing a uplatněné splátky nemají v DE co dělat a FU vám je z výdajů vyhodí.
Takže být Vámi, oželím minulá období, v letošním roce si doúčtuji všechny benzíny a především výdaje s opravou po nehodě a proti tomu zaúčtuji jako daňový příjem pojistné plnění. Pokud jste plátce DPH, tak DPH u opravy normálně uplatníte a pojišťovna Vám poslala částku bez DPH.
Lidičky, proč pořád blbnete s tou silniční daní. To, že mám auto v obchodním majetku neznamená, že za něj musím platit SD. Podmínkou pro placení SD je až jeho použití. Takže pokud třeba OSVČ onemocní a auto používá např. jenom v prosinci, tak SD platí za 1 měsíc.
V tom případě by ale musel dát značky do depozita. Finančák může říct, že si na firmu koupil auto a používá jej pro soukromé účely. A nebo že si koupil auto na náklady firmy a vůbec jej nepoužívá pro firmu a tudíž nemůže uplatnit leasing.
Značky do depozita si musí dát pouze v případě, že nechce platit povinné ručení. To, že auto používá pro podnikání se prokazuje zápisy v knize jízd. Tam se také uvádí stav km na začátku zdaňovacího období a na konci zdaňovacího období. Pokud auto používá pro osobní spotřebu, musí tam být i tyto zápisy, a pak úměrně k tomu krátit časové rozlišení a náklady na toto auto.
(1) Předmětem daně silniční (dále jen "daň") jsou silniční motorová vozidla{1} a jejich přípojná vozidla (dále jen "vozidla") registrovaná v České republice nebo v zahraničí, provozovaná na území České republiky, jsou-li používána nebo určena k podnikání{1a}
......Tak takto zněl §2 zákona o SD dříve, teď z něj vypadla slůvka "určena k podnikání", takže si trvám na svém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 4. 2006 15:24
Mám auto na leasing, neplatim silnicní dan,nedávám si do nákladu benzín,ani opravy. Mel jsem ale bouračku a pojištovna mi uhradila pojistne za havarované auto v částce 75 tis. Kc. Jsem OSVČ.
Musím tuto částku zdanit? Do nákladů si uplatnuji pouze leasing,
benzín, opravy aj. ne.
Prosím poradte!!!!