Re: Dodatečné příznání DPH a DPPO???Pros
Do r. 2005 nesmíte účtovat.
Dodatečné přiznání DPH:
ř. 310 = 50.000 a 9.500 (jak máte uvedeno)
ř. 730 --- -
ř 750 = 9.500
ř. 780 = -9.500 (minus)
To je vše, o ničem se neúčtuje, jen si to přiložíte k faktuře, že jako můžete DPH uplatnit letos. Nezapomeňte označit DODATEČNÉ a datum zjištění závady (do měsíce po něm se musí podat).
Dodatečné přiznání DPPO: (Bohužel jste neuvedla za co to je).
a) pokud bude 50.000,- účtováno na majetkový účet (materiál, zboží, DHM atd.), pak není potřeba dod. přiznání podávat, protože výsledkové účty nevykazují změnu.
b) pokud bude 50.000,- účtováno do třídy 5.. :
Předpokládám, že máte zisk. Potom ho snížíte o 50.000,- a částku uvedete jako hospodářský výsledek. Pak už budete jen opisovat a opravovat součtové řádky. Vodítkem vám budiž Pokyny k přiznání DPPO, strana 2, odstavec č. 22. Rozdíl se potom projeví až v oddílu IV. Možná po vás bodou chtít opravené výkazy - Rozvahu a Výsledovku. To byste musila opravit.
O přeplatek daně musíte Finanční úřad písemně požádat (je tam nutný kolek) - podle § 64 Zákona o správě daní a poplatků. Protože vám FÚ přeplatek poukáže, musíte si zaúčtovat nárok na vrácení a to MD 341 / DAL 595 (nelekněte se účtování na DAL). A teď pozor. Nesmíte zapomenout, že 50.000 dostáváte dodatečným přiznáním do nákladů roku 2005. V roce 2006 musíte fakturu zaúčtovat sice do tř. 5.. ale NEDAŇOVĚ - raději si to zaúčtujte na analytický nedaňový účet.
To by snad mělo být vše.
Jinak spěte sladce a usmívejte se, bude hůř.
Re: Dodatečné příznání DPH a DPPO???Pros
Pěkně napsáno - nechcete sepsat nějaký ucelený článek o podávání dodatečných přiznání :-)))? Myslím to vážně, nikde nic souhrného není a hodně lidí, včetně mě, s tím dost zápasí. Asi před rokem napsal tuším ing.Hovorka takové několikastránkové pojednání o podávání dodatečných přiznání, tak jsem se na to nadšeně vrhla ale byla jsem zklamaná, byly tam jen takové ty povšechné zásady kdy dodatečné, opravné a podobně. Zdravím a děkuji i za toto :-) J.F.
Prosíím ještě pana Emila
Vaše odpověd je perfektní,děkuji mnohokrát.Nějak jsem neměla dřív možnost kouknout na diskuzi,tak odpovídám až teď.
Těch 50.000 je nájemné, firma byla před zdaněním +4tisíce po zdanění -32000,-.Takže postup by byl stejný jako při zisku???
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 4. 2006 14:02
Krásný den,
prosím Vás všechny o radu,protože jsem ještě nikdy nepodávala dodatečná přiznání, nějak si s tím nevím rady.
Majitel vylovil ze dna šuplíků faktury s UZP 31.12.05,jelikž se jedná o ZD 50.000,- a DPH 9500,-,chce udělat dodatečné přiznání DPH a DPPO,Když podám DPH,uvedu pouze na formuláři na ř.310 50.000 a 9500 a na ř.780 - 9500,- nebo je to jinak? A jak s DPPO?Musím přepracovat úplně všechno?ROzvahu....
Děkuji Vám, nemůžu z toho pomalu ani spát.
Ještě jendou děkuji