Havarované auto

• (neregistrovaný)

19. 4. 2006 16:16

Mám auto v majetku, autonehodo nebyla mým zaviněním.Oprava auta provedena, přišla úhrada od pojišťovny. Jsem plátce DPH, danová evidence. Jak mám postupovat. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 4. 2006 17:11

Luděk (neregistrovaný)

Re: havarované auto
      Fakturu za opravu si dejte normálně do zdanitelných výdajů s odpočtem DPH a plnění pojišťovny do zdanitelných příjmů. V nákladech se tak objeví i spoluúčast.

• 20. 4. 2006 12:24

Lenka (neregistrovaný)

Takže fa 21.420,00 Kč /DPH 3.420,00 odpočet/, 16.000,00 Kč od pojištovny, kde není DPH dám do příjmu.Děkuji. Lenka

• 19. 4. 2006 17:17

annonym (neregistrovaný)

Zaevidujete závazek vůči servisu v plné výši, uplatníte si DPH v plné výši. Pokud pojišťovna bude hradit přímo servisu, pak zaevidujete příjem od pojišťovny (pojistná událost) a zároveň výdej (úhrada závazku). Příjem od pojišťovny je vhodné zaevidovat, jelikož pojišťovny mají povinnost od určité částky ozamovat pojistné náhrady FÚ a ti samozřejmě kontrolují, zda je zaevidováno v příjmu. Základ daně se sice nezmění, ale hůř se dohledává.
      Doplatíte servisu rozdíl mezi úhradou od pojišťovny a fakturou (obvykle je to částka DPH a spoluúčast, pokud by to bylo pojišťovnou hrazeno z vašeho havarijního pojištění, ale zřejmě ve vašem případě bude hrazeno ze zákonného pojištění viníka nehody). Tím budete mít uhrazen závazek v plné výši. Snad jsem to napsala srozumitelně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).