Re: havarované auto
Zaevidujete závazek vůči servisu v plné výši, uplatníte si DPH v plné výši. Pokud pojišťovna bude hradit přímo servisu, pak zaevidujete příjem od pojišťovny (pojistná událost) a zároveň výdej (úhrada závazku). Příjem od pojišťovny je vhodné zaevidovat, jelikož pojišťovny mají povinnost od určité částky ozamovat pojistné náhrady FÚ a ti samozřejmě kontrolují, zda je zaevidováno v příjmu. Základ daně se sice nezmění, ale hůř se dohledává.
Doplatíte servisu rozdíl mezi úhradou od pojišťovny a fakturou (obvykle je to částka DPH a spoluúčast, pokud by to bylo pojišťovnou hrazeno z vašeho havarijního pojištění, ale zřejmě ve vašem případě bude hrazeno ze zákonného pojištění viníka nehody). Tím budete mít uhrazen závazek v plné výši. Snad jsem to napsala srozumitelně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 4. 2006 16:16
Mám auto v majetku, autonehodo nebyla mým zaviněním.Oprava auta provedena, přišla úhrada od pojišťovny. Jsem plátce DPH, danová evidence. Jak mám postupovat. Děkuji.