Chyba v zaúčtování-nájem

• (neregistrovaný)

21. 4. 2006 10:18

V roce 2005 jsem účtovala zálohy na nájem 518/325 místo 314/325. V roce 2006 přišlo zúčtování nájmu s odečtem záloh-pochopitelně-při tom jsem zjistila, že na 314 nemám co odečíst. Můžu se k tomu postavit i jinak, než podat dodatečné? Nedělala jsem dohad na vyúčtování nájmu, takže doufám, že by to snad šlo, ale nevím jak bych to měla nejlépe udělat-poradíte?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 4. 2006 12:29

Jiřina (neregistrovaný)

Re: chyba v zaúčtování-nájem
      Je s DPH, stejně jako už i zaúčtovaná část záloh ve 2005 byla vč.DPH, jsme plátci a máme drobný přeplatek, ale nevím, kam tím míříte.

• 21. 4. 2006 17:55

Luděk (neregistrovaný)

Takže jestli tomu dobře rozumím tak v roce 2005 máte zaúčtovanou zálohu na ú 518 částku i s DPH. Pak by to bylo špatně, protože máte DPH v nákladech a to nelze.
      Osobně bych to řešil dodatečným přiznáním. Pokuď by jste měla na účtě 518 v roce 2005 poze základ daně tak by se nějaké řešení našlo. Na DPH jsem se ptal, proto, protože pronájem je jinak osvobozen od DPH.

• 22. 4. 2006 9:13

Jiřina (neregistrovaný)

Ne, nemám v nákladech DPH-to jsem nárokovala podle platebního kalendáře FÚ v přiznání. V nákladech mám částky bez DPH. Zkusíte ještě poradit, jak nejlépe to spravit?

• 22. 4. 2006 11:27

Luděk (neregistrovaný)

Tak zaúčtujte jen ten drobný přeplatek do výnosů 2006 včetně DPH na ú 343. Pak si myslím, že z hlediska daně z příjmů to je v pořádku, protože nájem se týkal 2005 a tam to máte již v nákladech. DPH jste uplatnila také v roce 2005 dle platebního kalendáře a nic se neděje. Doufám, že v roce 2006 to již účtujete na 314 a na konci roku uděláte dohadnou položku. Osobně jsem se setkal se zálohami na nájem poprvé, protože je vždy ve smlouvě sjednaná pevná částka na určité období a tu účtujete tak jak jste to účtovala v roce 2005. Ovšem neznám důvod Vašich záloh, takže i to je možné.

• 24. 4. 2006 8:27

Jiřina (neregistrovaný)

>>>>>>V roce 2005 jsem účtovala zálohy na nájem 518/325
      >>>>>>místo 314/325. V roce 2006 přišlo zúčtování nájmu s
      >>>>>>odečtem záloh-pochopitelně-při tom jsem zjistila, že
      >>>>>>na 314
      >>>>>>nemám co odečíst. Můžu se k tomu postavit i jinak,
      >>>>>>než
      >>>>>>podat dodatečné? Nedělala jsem dohad na vyúčtování
      >>>>>>nájmu, takže doufám, že by to snad šlo, ale nevím jak
      >>>>>>bych to měla nejlépe udělat-poradíte?

>Tak zaúčtujte jen ten drobný přeplatek do výnosů 2006
      >včetně DPH na ú 343. Pak si myslím, že z hlediska daně
      >z příjmů to je v pořádku, protože nájem se týkal 2005
      >a tam to máte již v nákladech. DPH jste uplatnila také
      >v roce 2005 dle platebního kalendáře a nic se neděje.
      >Doufám, že v roce 2006 to již účtujete na 314 a na
      >konci roku uděláte dohadnou položku. Osobně jsem se
      >setkal se zálohami na nájem poprvé, protože je vždy ve
      >smlouvě sjednaná pevná částka na určité období a tu
      >účtujete tak jak jste to účtovala v roce 2005. Ovšem neznám
      >důvod Vašich záloh, takže i to je možné.

Máme stanovenu jak pevnou částku, tak zálohu na služby, ale vzhledem k tomu, že jsme se stali ve 2005 plátci, tak jsem byla dost zmatená a naúčtovala to na služby a pak už na to zapomněla.Myslím, že jsem taky DPPO neošidila,jen si nejsem jistá, jak na to bude pohlížet FÚ při příp.kontrole-účetně by bylo správně na zálohy + dohad-tak jako v letech předchozích-tak spíš, jak se k tomu postavit vůči FÚ-zatím jsem si v inventuře poznačila u zůstatku 314-chybné účtování během roku na účet 518.Díky za pomoc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).