Re: přesčasy a čachry s nimi
Máte pravdu, je porušována hromada §§ Zákoníku práce. Otázkou je, co s tím, protože uplatňování práva se může obrátit proti Vám. Vy můžete:
a) odmítnout práci přesčas nad 8 hodin za týden
b) odmítnout práci přesčas nad 150 hodin v roce
c) oznámit "čachry" na Inspektorát práce.
To jistě všechno může, ovšem mě dneska takové dotazy a rady zvedají vztekem ze židle (nic proti Vám). Máme velkou zakázku, naši zaměstnanci dělají jak zběsilí po večerech a o sobotách a nedělích, protože stihnout se to musí, jinak příště nebude zakázka žádná a navíc nepříjemnosti. Sháníme narychlo svářeče, páječe kde se dá. Obvolávám firmy na zapůjčení lidí, pátrám po živnostnících, obvolala jsem pár úřadů práce - tato profese prostě NENÍ k mání. Tito všichni mají práce až nad hlavu. Už máme domluvené Slováky, do budoucna se budem poptávat po šikovných Ukrajincích. Takže nějaké frfňání o tom, že může dělat maximálně 8 hodin za týden přesčasu, když je zrovna potřeba dělat víc, mě dneska přivádí k zuřivosti. To jsem si ulevila.
Paní Jiřko, jak to tedy praktikujete u Vás. Berete pak přesčasové hodiny v průměru za rok, aby nepřesáhly 8 hodin v týdnu nebo jak?
Jak je vykazujete na docházce?
Jak tak koukám, praxe je úplně jiná, že?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 4. 2006 13:26
Nastoupil jsem do firmy, kde občas dělám přesčasy. Někde jsem vyčetl, že přesčas nesmí v průměru přesáhnout 8 hod týdně a v už nevím kolik, roce. Jeden týden v dubnu jsem odpracoval 18 hodin přesčasu ve třech dnech, bylo mi řečeno, že je musím vykázat na více týdnů, abych nepřekročil daný týdenní limit, takže jeden týden mám 8 hod, druhý 8 a 2 hod. Myslím, že postup není správný a hlavně neodpovídá skutečnosti, co kdybych si poslední den v přesčasovém týdnu např. 17. hodinu přesčasu udělal prac. úraz?
Postupuje firma správně? Co vykazování docházky, které neodpovídá píchačce?Karel N.