Vyúčtování plynu

• (neregistrovaný)

26. 4. 2006 8:00

Dobrý den,

potřeboval bych poradit. Přišla nám v tomto měsíci faktura - vyúčtování plynu za měsíc 1-2/2006. Je tam samozřejmě spotřeba plynu + DPH a odečtená záloha s DPH. Účtuju 518/321 odběr plynu 3.590,37 Kč, 343/321 DPH z odběru plynu 682,17 Kč, 314/321 záloha na plyn -2.521,01 Kč a 343/321 DPH ze zálohy -478,99 Kč. Nedoplatek máme na faktuře 1.272,54 Kč.
    Za prvé DPH ze zálohy jsem již uplatnil z daňového dokladu vystaveného za poskytnutou zálohu na plyn. Za druhé v přiznání k DPH za tento měsíc mi nesedí řádek č. 310 daň na vstupu. Vychází mi tam rozdíl asi 288,- Kč. Prosím o radu a pomoc, jak toto vyřešit. Pokud bych to tak nechal, Finanční úřad to nepřijme. Děkuji předem za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 4. 2006 9:44

anonymous (neregistrovaný)

Re: Vyúčtování plynu
      Ta část základu, za kterou jste už uplatnil DPH se nepromítá do základu pro výpočet DPH a tudíž se nepromítne do řádků výkazu DPH. Takže já základ z faktury za plyn rozúčtovávám na 2x. Dávám to sice na 502 - ale to teď neřešíme - nevím jaký máte program - ale mě nabízí účtování symbolu DPH (podle sazby a podle toho do kterého řádku výkazu se to má přenést) takže jednou to zaúčtuji se symbolem DPH a přenosem do výkazu DPH - to je ta část, kterou mě doúčtovávají ( a to buď plusem nebo mínusem - podle toho jestli je doplatek nebo přeplatek) no a druhou část - tu za kterou jsem už DPH nárokovala účtuji už bez symbolu DPH - tak aby se to do výkazu DPH nepřeneslo - musím to sice krkolomně účtovat přes 379 - u vyúčtovacích faktur za plyn mám vždy dojem , že skládám maturitu a trápím se s tím tak dlouho než docílím stejného výsledku jaký je na faktuře ....... tak se s tím také nějak poperte.

• 26. 4. 2006 11:26

Martin (neregistrovaný)

Re: Vyúčtování plynu
      Bohužel můj účetní program to co Váš nedovede. Takže stále nevím co s tím dělat. Budu to zkoušet a snad na to přijdu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).