Re: daně
Myslite ten ruzovy dvoulist - Prohlaseni poplatnika - aby jste mu mohl uplatnovat slevu na dani?
Tak ten musi byt podepsat pri nastupu do zamestnani (aby ucetni vedela, jestli uplatnovat slevu na dani a co vubec uplatnovat - napr. jeste deti).
A pak do 15.2. nasl. roku na nem svym podpisem zada zam-nec o rocni zuctovani dane.
Zadny jiny termin "podani", jak jste se ptala nize neexistuje - nebo nevim, na co se ptate...
Zkusím to nějak popsat.Minulý rok jsem byla zaměstnaná u firmy,u které jsem byla rok a 7 měsíců.Ke konci října jsem dala výpověď a nastoupila 5.11.2005 do jiného zaměstnání a tam jsem končila ke konci února, daně mi již teď vraceli.
Mám nárok na vrácení daní i z té předešlé práce?
Pokud Vám teď "vraceli daně z předchozího zaměstnání", pak to bylo zřejmě na základě podpisu žádosti o provedení ročního zúčtování daně ra rok 2005. Takže daňě musely být spočítány za období 1.1.2005 - 31.12.2005. Určitě jste musela doložit potvrzení o zdanitelných příjmech z té firmy, kde jste pracovala v roce 2005 do října. Jinak by provedení RZD a vrácení daní nebylo možné.
Promiňte, možná to všichni špatně chápeme, ale na co se vlastně přesně ptáte?
ano, ale spis MELA jste narok na vraceni dani - v tom predminulem zamestnani (do rijna) vam meli vystavit potvrzeni o prijmech (vc. odvodu) a toto potvrzeni jste pak mela predlozit v te dalsi praci, kdyz jste si zadala o rocni zuctovani dani (nechapu, jak vam mohli udelat rocni zuctovani dani pouze za ten listopad, prosinec - u rocniho zuctovani musite mit "pokryty" cely rok....)
Urcite vam v ramci rocniho zuctovani nezahrnuli i to predchozi zamestnani?
Kdyz mate v probehu roku vice pracovnich pomeru, ktere na sebe navazuji, tak rocni zuctovani za cely rok dela posledni zamestnavatel - pokud si ovsem pozadate a dolozite vsechna potrebna potvrzeni....
Ted jste mozna mate sanci, podat si sama danove priznani - vyzadate si od obou zam-telu potvrzeni o prijmech a sama si podate DP. Doporucuji ale napred konzultovat s prislusnym FU, preci jen uz je po terminu odevzdani DP.
Od současného zaměstnavatele si vyžádejte potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2005. Tam bude uvedeno, že Vám bylo provedeno roční zúčtování a výše přeplatku z RZD. Pak vemte ještě to potvrzení, které máte doma (bude za rok 2005 - rozhodně ne za 19 měsíců), na finančním úřadě si vyzvedněte formulář daň. přiznání a sestavte si DP sama. Pokud jste za rok 2005 nebyla povinna DP podat (např. zálohová daň v 1 měsíci u 2 zaměstnavatelů), pak máte lhůtu 3 roky pro podání DP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 4. 2006 8:31
Omlouvám se,napsala jsem to špatně.Myslím tím ten růžový papír,který
vyplňuje každý občan.
Děkuji