Re: Dan z příjmů v zahraničí obecně
Musíte se nejdříve podívat do uzavřených a platných smluv o zamezení dvojího zdanění. To je prvotní, pokud by ze smluv vámi požadovaná informace nevyplynula musíte postupovat podle §2zákona o daních z příjmů, kdy zjistíte zda jste na území ČR rezidentem či nerezidentem a podle toho pak podléhají české dani pouze příjmy z ČR nebo i ze zahraničí.
Díky, vše jsem četla ale princip mi z toho jasný nebyl. Jestli to ted dobře chápu: mám v zahraničí povolení k trvalému pobytu a letos zde strávím více než 186 dní, takže jsem zahraniční rezident. Znamená to, že mám povinnost platit dan z výdělku v zahraničí a ne v CR? Musím dokazovat ten pobyt v zahraničí nebo i zaplacení daně v zahraničí? Źádná dohoda o zamez. dvojího zdanení myslím není, nemělo by to smysl, dan je tu nulová.
nemuzu se nezeptat, i kdyz vam s vasim dotazem nepomuzu.... v jake zemi je nulova dan? Ze bych se tam prestehovala ;)))))
Ovsem na odpovedi samozrejme netrvam.... ;)
nezlobte se, ja jsem proste jen byla zvedava.... moc dekuji za odpoved.
Nekolik clanku jsem o techto zemich (o praci v techto zemich) uz cetla, velky zajem je pry o pracovnice ve zdravotnictvi.... no to zrovna neni "muj salek caje" ;)
A vam preju, at se vam dari, a at vas ty dane moc netrapi.
Pokud jste osobou, která se zdržuje na území ČR déle než 183 dní daníte příjmy jak z ciziny tak z cizí země. Pokud neexistuje smlouva o zamezení dvojího zdanění tak se obávám, že byste musela stejně zdanit. Pokud podmínku zmíněných dní nesplníte jste brána jako nerezident a danila byste pouze příjmy získané v rámci ČR. Doložení délky pobytu bych raději měl nějaké nachystané v případě případných problémů. Ale podle mého názoru je dost obtížné to zjistit pokud teda nejste nahlášena na zdravotní a sociálním, že máte dlouhodobý pobyt v cizině. Pokud si platíte tady sociální a zdravotní pojištění jako samoplátce tak nikdo nic zjiš´tovat nebude.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 4. 2006 21:41
Nemohu nikde najít základní pravidlo danění příjmů zahraničí. Vše co se vydělá je daněno v ČR nebo to podléhá danovým zákonům příslušného státu? Hraje nějakou roli doba mimo ČR - min 186 dní? Děkuji.