Re: MARK - ZP a SP u společníků - dodate
Emile,
prosím Vás a řekněte mi (nikdy jsem neúčtovala s.r.o.) jak se daní.
Myslím si dobře, že s.r.o. zdaní svůj zisk dle daně z příjmů PO + společníci při rozdělení zisku dle daně z příjmů FO? Myslím si to dobře a nebo jsem vedle jak ta jedle?
Ano, myslíte to dobře. Kdyby Vám někdo remcal, tak ať si přečte § 6
odst. 1 a odst. 2. Mimo to jsem tu měl nedávno výklad ing. Sedlákové z MF, kde výslovně říká, že s funkcionáři s.r.o. se zachází jako se zaměstnanci (dokonce pak zbytek výkladu používá pro ně výrazy "zaměstnanec" a pro s.r.o. v tomto případě "zaměstnavatel.") Ovšem i pro ně platí to co pro ostatní, t.j. srážková daň, příspěvky novinám ap.
*** Nevím sice, kdo je "funkcionář s.r.o." ale §6 se netýká společníků, kteří pobírají pouze podíly na zisku. Podíl na zisku nestaví společníka do pozice zaměstnance. Kdo je považován za zaměstnance Vám říká §6/1 ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kterými nezdanitelnými částkami si můžete snížit základ daně za rok 2025?
Finanční správa opět vyjede do obcí a pomůže s vyplněním přiznání. Kam všude přijede?
Začínající podnikatel: Základní pojmy z účetnictví
OSVČ senioři letos prvně v přehledech uplatní slevu na pojistném. Víme, jak na to
Chování na pracáku má svá pravidla. Porušit je ale může i úřad sám
Zaměstnanci mají poslední šanci vyhnout se daňovému přiznání
29. 4. 2006 10:04
I když jde o podíly společníků - prostě jakákoliv odměna, se počítá jako u zaměstnanců, takže podle § 6. No a tam se sráží daň, SZ a VZP. Omlouvám se, ten poslední dotaz mi nějak utekl, proto až dnes.