Neví to ani FÚ,FŔ ani MF-ví to vůbec něk

• (neregistrovaný)

29. 4. 2006 17:45

Pokouším se obrátit sem, jelikož jsem nikde neuspěla. Jedná se mi o následující věc.
    OSVČ která vede PÚ, přeruší činnost, např. k 30.4.2004.
    Jelikož je nadále účetní jednotkou, musí účtovat. Jenže!!!!
    1. Po perušení činnosti, ji nadále vznikají náklady a jak bude o nich účtovat?
    - manka do normy. Neustále má na skladě zboží, jelikož je účetní jednotka,musí účtovat, provést inventuru k 31.12., jak ale toto manko do normy zaúčtuje??? Daňově asi těžko,má přeci přerušenou činnost. Nedaňově taky těžko, o tom zákon nic neříká. Účtovat o tom přece musí,na co by po opětovném zahájení činnosti opět navázala.
    - podnikatelský účet, nabíhají tám úroky, které přece musí v par. 8 nadále danit????
    - co s náklady na tomto účtu-nedaňově? Hloupé, ne? Úroky se zdaní, náklady do nákladů nic???
    Prosím, máte-li někdo zkušenost s touto situací poraďte,jelikož nikde mi nejsou schopni říci "co s tím", přehazují si to jak horký brambor!!!
    Díky
    Linda

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 4. 2006 18:45

Emil (neregistrovaný)

Re: Neví to ani FÚ,FŔ ani MF-ví to vůbec
      a

Bude to spíš polemika než rada - Zákon o účetnictví říká:
      § 4 (1) Účetní jednotky uvedené v § 1 odst. 2 písm. a) a c) jsou povinny vést účetnictví ode dne svého vzniku až do dne svého zániku; účetní jednotky uvedené v § 1 odst. 2 písm. b) jsou povinny vést účetnictví ode dne zahájení činnosti až do dne ukončení činnosti na území České republiky.
      § 7 (3) Účetní jednotka je povinna použít účetní metody způsobem, který vychází z předpokladu, že bude nepřetržitě pokračovat ve své činnosti a že u ní nenastává žádná skutečnost, která by ji omezovala nebo ji zabraňovala v této činnosti pokračovat i v dohledné budoucnosti. V případě, že účetní jednotka má informaci o tom, že u ní taková skutečnost nastává, je povinna použít účetní metody způsobem tomu odpovídajícím, přičemž informaci o použitém způsobu jsou povinny uvést v příloze v účetní závěrce.

K § 4: Mnohokrát jsem si v zákonech všiml, že jen výjimečně je uvedeno slovo "musí", "je povinen" a p. Jen se konstatuje že to bude tak a tak. Tady se píše dokonce "je povinen".
      k § 7: Co by se asi stalo, kdyby účetní postupoval tak, jak se účtuje před vypracováním a zúčtováním zahajovací rozvahy, ve které nesmí
      být nákladové a výnosové účty. Vše musí projít časovým rozlišením.
      Snad by tento způsob "byl odpovídající", a uvést to v příloze k účetní závěrce to by bylo to poslední. DPH by neměla dělat problém, protože při přerušení činnosti není fakturace a tedy ani odvody, odpočty lze uplatnit do konce roku. Takže účetnictví by se vedlo dle § 4 a vyjímka dle § 7 by byla splněna. Je to ovšem povídání tak akorát ke kafi.

• 29. 4. 2006 19:12

Linda (neregistrovaný)

Jenže, náklady příštího období to tedy nejsou, takže to taky ne a teď babo raď.:-(
      Linda

• 30. 4. 2006 11:59

Emil (neregistrovaný)

Tady je skutečně těžko polemizovat, protože každý kontrolní orgán může mít svůj názor a názor jiného neuznávat. Ale proč by to nemohly být náklady příštích období? Byl čas, kdy jsem musil sledovat co nejpřesněji kvartál. A není psáno "náklady příštích účetních období". Bude skutečně záležet na kontrolorovi.
      Jen prozajimavost (možná jste to zaregistrovala) - nedávno si jedna firma stěžovala že na vyvážení materiálu ze staré pískovny s velmi špatnou komunikací dali staré hodně ojeté auto. Berňák spočítal spotřebu podle tech.průkazu a co bylo nad, tak vyloučili z nákladů. I když si pořídili znalecký posudek o spotřebě, berňák se zašprajcoval a trval na svém.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).