Re: 12-ti hodinové směny - PANÍ JIŘKA(?)
Nárok na počet dní dovolené za rok se přepočítává takto:
Celoroční počet plánovaných směn u pracovníka (jen plán, ne přesčasové směny) x počet týdnů dovolené za rok (4 nebo 5...) děleno 52,14 (průměrný počet týdnů v roce). Vyjde Vám počet dní dovolené na rok (nebude jich 20, ale třeba jen 15). Dovolenou si vybírá ve svých pracovních dnech a den dovolené je zaplacen tolika hodinami, kolik měla činit směna (bez přestávky). Takže když bude týden doma a v tom týdnu měl mít 2 směny, vybere si vlastně 2 dny, které bude mít zaplaceny po 12ti hodinách (pokud tou 12ti hodinovou směnou myslíte čistý pracovní čas, pokud je v tom přestávka, tak 11,5 h).
Co se týká mzdy, je nešikovné je odměňovat měsíční mzdou. V takovém případě se pracovníci odměňují hodinovou (nebo úkolovou) mzdou. Za měsíc jim zaplatíte za tolik hodin, kolik v tom měsíci odpracují.
Nemusíte být z toho moudrá, ale nic si z toho nedělejte. Já si myslím, že Jiřka má v celku pravdu, ale já jestli jsem Váš dotaz pochopil tak si myslím,že nárok za rok je na 20 dnů dovolené.
Pokuď to neni v kolektivní smlouvě jinak, ale to si myslím, že neni Váš případ. Takže pokuď pracovník odpracuje za jeden měsíc fond pracovní doby , tak má nárok na alikvotní část dovolené. Na přesčasy nehleďme. Pokuď v jednom měsíci s nepravidelnou pracovní dobou nemá odpracovaný fond pracovní doby, ale v dalším měsíci to dožene tak je to stejné.Pokuď by za celý rok neměl odpracovaný fond pracovní doby tak se to musí krátit a nebo má fond pracovní doby zkrácený a je to stejný.To znamená, že pokuď budu pracovat na zkrácenou pracovní dobu třeba 4 hod. denně tak mám stejný nárok na dovolenou a to je 20 dní v roce, ale se 4 hodinnami denně. Pokuď má více hodin, tak to jsou přesčasy a to se počítá zase jinak.
Dokonale jste to zamotal, bohužel a navíc mícháte jablka s hruškami. Jiřka má naprostou pravdu s přepočítáváním dovolené, pokud by pracovník neměl odpracováno, tak se nic nekrátí, to je problém zaměstnavatele. Podle toho, co bylo v dotazu, tak tam budou pravidelné přečasy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 4. 2006 18:23
Prosím o radu, 6 zaměstnanců začalo pracovat na 12-ti hodinové směny (jeden týden 2 dny 12 hodin, druhý týden 5 dní 12 hodin, pravidelně, střídá se "ranní" a "noční"), máme měsíční mzdy. Jak mám počítat dovolenou, když např. v týdnu, kdy má pracovat 2 dny, si vezme dovolenou? Prakticky bude doma celý týden, přepočítávám dovolenou - tj. bude mít vyčerpány 3 dny dovolené? Pokud za měsíc nebude některý z nich mít odpracováno dle fondu prac. doby - (další měsíc bude mít hodiny navíc) - počítám to vzhledem k ročnímu fondu, tj. v tom měsíci mu vyplatím plnou mzdu? ... tohle mi vážně chybělo ke štěstí... Díky za odpovědi :-) - i za případnou radu, kde bych mohla něco najít, ze ZP moc moudrá nejsem...