Prosba o pomoc - neúplné využívání bytu

• (neregistrovaný)

30. 4. 2006 21:00

Prosím naléhavě o radu, jak se mohu bránit proti hrozbě ukončení nájemní smlouvy z důvodu řádného neužívání bytu. Jsem nájemník městského bytu, jenž obývám sama a v němž mám trvalé bydliště. Žádný jiný byt nevlastním. Vystudovala jsem 2 VŠ v jiném městě, kde letos v červnu ukončím studium 3. VŠ. Protože jsem se plně věnovala studiu, neměla jsem žádnou stálou práci, jen příležitostné brigády. I přes moji nelehkou finanční situaci jsem vždy řádně a včas platila nájem. Už když jsem se stala nájemníkem tohoto bytu, potřeboval různé opravy jako je rozvod elektroinstalace, utěsnění oken, dveří a instalatérské práce. Sama jsem na investice do oprav neměla finanční prostředky a když jsem požádala město např. o novou vanu a WC, bylo mi řečeno, že už muj požadavek nemohou zařadit do rozpočtu. Investice do bytu plánuji po ukončení studia a získání stále práce, protože s bytem samozřejmě počítám do budoucna. Vedena snahou ušetřit na topení jsem občas v zimních obdobích netopila a přijala pomoc matky, abych u ní někdy přespávala. Nyní se na mě město obrátilo, abych uvedla závažné důvody pro neužívání bytu, k čemuž jistě přispěly stížnosti sousedky, že nevytápím byt, čímž jí rostou náklady na topení. Ale já sama bydlím v chladném, přízemním, těžko vytopitelném bytě nad sklepy.
    Potřebuji urychleně vědět, zda moje špatná finanční situace a to, že studuji, mohu uvést jako závažný důvod pro neúplné využívání bytu. Předem děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 4. 2006 23:32

IVO (neregistrovaný)

Re: prosba o pomoc - neúplné využívání b
      Pravděpodobně to na Vás nějak zkoušejí a nebo má někdo zájem o Vaši bytovou jednotku.
      Pokuď máte řádný dekret na bytovou jednotku tak nemají v žádném případě šanci.Sousedi ať si říkají co chtějí, ale šanci nemají. To, že bytovou jednotku nevyužíváte denně, protože studujete v jiném městě je normální a to snadno doložíte i když podle mého názoru to bude jen Vaše dobrá vůle. Trošku by bylo něco jiného, kdyby jste několik let pronajímala vlastní bytovou jednotku někomu jinému, ale i tak si myslím, že je z toho východisko. To, že netopíte je Vaše věc a nikomu nic po tom není. NESMÍTE SE DÁT. Představte si,že by jste odjela na stáž do zahraničí na 3 roky. Byt nevyužíváte a nikdo Vám nemůže jen tak zrušit vlastnické právo k užívání bytu.

• 2. 5. 2006 9:54

právník (neregistrovaný)

Re: prosba o pomoc - neúplné využívání b
      No, nebyl bych tak kategorický, zajímavý může být i názor druhé strany, že...
      Jinak po novele Občanského zákoníku platí, že pronajímatel může vypovědět nájem i bez přivolení soudu mimo jiné pokud
      c) má-li nájemce dva nebo více bytů, vyjma případů, že na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze jeden byt;
      d) neužívá-li nájemce byt bez vážných důvodů nebo byt bez vážných důvodů užívá jen občas;
      Výpověř musí být písemná a doručená nájemci. Výpověď musí obsahovat důvod, výpovědní lhůtu a poučení o možnosti podat do 60 dnů soudu žalobu na určení neplatnosti výpovědi. Soud pak posoudí argumenty, svědectví a důkazy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).