Re: Účtování přefakturace - prosím
Nejprve k účtům 5 a 6. Pokud účtujete zúčtování přijaté nebo vydané zálohy daňovým dokladem k poskytnuté/přijaté záloze, také nepoužíváte žádný nákladový ani výnosový účet. Zaúčtujete 314-1 zálohy včetně DPH a 314-2 záloha po odvedení DPH + 343 19%.
Teď ještě k přefakturaci. Správně zaúčtujete jak píšete - doporučuji si udělat analytické rozdělení účtu 315.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 5. 2006 11:05
Prosím o radu. Jsme právnická osoba, zabýváme se správou domů. S jednou firmou, které děláme správu, máme smlouvu, že veškeré faktury za opravy atd. budou na nás, my je budem platit a pak to té fiimě přefakturujeme. Je to totiže rychlejší. Nevím ale, jak s tou přefakturací. Když mi dojde faktura, jak mám v podvojném zaúčtovat? Myslela jsem takto: 315/321. A vydanou fakturu takto: 311/315. Jenže pak nevím, co s DPH, protože ta firma, se kterou máme uzavřenou smlouvu, je plátce DPH a já nevím, jestli bych takto mohla zaúčtovat tyto faktury, když to není přes účty číslo 5 a 6: přijatá 315, 343/321; vydaná 311/315,343. Můžu to tak zaúčtovat? Nebo musím bez DPH, nebo pokud chci, aby si oni uplatnili DPH, musím účtovat přes účty 5 a 6? Děkuji moc