Brigáda

• (neregistrovaný)

5. 5. 2006 17:22

Jsem evidován na ÚP.Tam mě řekli,že si můžu přivydělat částku do 3785Kč hrubého.Nyní mám tuto možnost přivýdělku.Mám dotaz: kdo za mě v tomto případě bude platit soc. a zdrav. pojištění, nebo jak to vlastně funguje?
    Omlouvám se za takovou otázku ,ale nikdo z okolí mě na to nedokáže odpovědět.Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 5. 2006 17:39

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Brigáda
      Tím, že jste zaregistrován na ÚP jste se stal pojištěncem státu, takže zdravotní pojištění za Vás platí stát. Musíte se jít na svou ZP do 8 dnů od registrace přihlásit. Sociálně jste pojištěn v tom smyslu, že doba .kdy budete veden na ÚP se Vám (sice ne celá)
      počítá jakobyste pracoval pro účely důchodového pojištění.
      Nejste však pojištěn nemocensky.
      Pokud máte " brigádu" sjednanou, záleží na tom, jestli se jedná o
      dohodu o provedení práce ( je nepojištěna) a nebo prac.poměr na pol. úvazek či dohodu o pracovní činnosti, které ve Vámi uvedené výši zakládají účast na nemocenském pojištění. Ze mzdy(prac.poměr) nebo z odměny(DPČ) Vám bude sráženo oboje pojištění.Nemusí však být dodržen minimální vyměřovací základ u zdr.pojištění . Divím se jen, že na ÚP Vám toto nevysvětlili. Proto
      Vám jen připomínám,že nejpozději den před nástupem do takového pr.vztahu jste povinen to ÚP oznámit a pak do 8 dnů od nástupu na ÚP předložit o tom smlouvu či dohodu. Jinak Vás nemilosrdně z evidence vyřadí.

• 5. 5. 2006 17:39

Ivana (neregistrovaný)

U přivýdělku záleží, jaký typ pracovního poměru budete mít uzavřený. Pokud to bude dohoda o provedení práce, ZP a SP se neplatí, sráží se jen daň, ale ta se taky nemusí srážet, pokud si u zaměstnavatele podepíšete prohlášení k dani. Pokud budete mít uzavřenu dohodu o pracovní činnosti, zaměstnavatel Vám bude z částky max.3785Kč srážet 12,5% SP a ZP a pokud podepíšete prohlášení k dani, nebudete platit taky žádnou daň z této mzdy.
      Na Úřad práce bude Váš zaměstnavatel zasílat potvrzení o Vaší hrubé mzdě za příslušný měsíc a to z důvodu kontroly, že Vám nebyla vyplácena vyšší mzda, než polovina min.mzdy (3785Kč). O soc.a zdr.pojištění se starat nemusíte, plátcem je stát, pokud jste v evidenci na ÚP. Platíte jen z částek (DPČ), které jsem uvedla výše.Doufám, že jsem to nenapsala moc složitě?

• 5. 5. 2006 17:41

Ivana2 (neregistrovaný)

Nadále zůstanete v evidenci PÚ jen jim musíte tento přivýdělek nahlásit. Mají na to formulář. A pozor, nahlásit do 8 dní, jinak můžete být vyřazen. Odvody z vaší mzdy bude odvádět zaměstnavatel.
      Ivana2

• 5. 5. 2006 17:46

Roman (neregistrovaný)

Děkuji všem za vysvětlení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).