PPM a rodičovský příspěvek, poradíte?

• (neregistrovaný)

8. 5. 2006 9:08

Jsem těhotná, očekáváný termín porodu 9. 7. 2006. Jsem v evidenci na ÚP od 1.12.2004 dosud, mezi tím jsem byla zaměstnaná na půl roku, tudíž mi nevznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Ptala jsem se na ÚP, jak to se mnou bude, až mě vyřadí z evidenci a oni neumí poradit. Poradíte mi někdo, zda budu pobírat rodičovský příspěvěk od data porodu, nebo na co mám vlastně nárok, popřípadě na koho (na jakou instituci) se obrátit o radu? Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 5. 2006 14:40

Jaša (neregistrovaný)

Re: PPM a rodičovský příspěvek, poradíte
      Aby však žena mohla peněžitou pomoc v mateřství dostávat,
      musí být v posledních dvou letech před porodem minimálně 270 dní nemocensky pojištěná. Důvodem je to, že se mateřská vyplácí právě z pokladny nemocenského pojištění. Vy asi budete muset žádat o dávky soc. podpory. Tam vám řeknou na jaké budete mít nárok.

• 8. 5. 2006 22:07

Lesi (neregistrovaný)

Pokud jste v evidenci ÚP, jste pro účely PPMí nemocensky pojištěná. Pokud na ÚP budete evidovaná až do doby 6 týdnů před předpokládaným termínem porodu, vznikne vám nárok na PPM. Ten je ve výši cca rodičovského příspěvku. Po skončení PPM si požádáte o rodičovský příspěvek. Pokud byste byla z evidence ÚP vyřazená dřív než 6 týdnů před termínem porodu, tak vám nárok na PPM nevznikne (nebudete ke dni obvyklého začátku pobírání PPM nemocensky pojištěná). V takovém případě o rodičovský příspěvek můžete požádat hned od data porodu. Zároveň si můžete od porodu požádat o přídavky na děti (vyplácení se dle příjmů domácnosti) a o porodné (vyplácí se bez ohledu na příjem domácnosti). V případě nízkých příjmů domácnosti je možné zkusit zažádat i o přídavek na bydlení a sociální příplatek.

• 9. 5. 2006 7:36

Lenka (neregistrovaný)

Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).