Re: Nemocenská+Rekvalifikace
---
K odmítnutí vhodné práce byste musela mít lékařský posudek. Jinak by šlo o porušení povinností uchazeče o zaměstnání a pochopitelně by vás vyřadili z evidence. Z toho, co zde uvádíte, jde také o to, zda vás potenciální zaměstnavatel bude chtít a ne, že tedy máte práci vzít. Pokud by vám ještě neuplynula podpůrčí doba , měla byste nárok na podporu celou podpůrčí dobu za předpokladu, že odpracujete alespoň 3 měsíce a zároveň splníte podmínku zaměstnání 12 měsíců v posledních 3 letech. Pokud by bylo zaměstnání kratší než 3 měsíce, náleží vám podpora po zbývající část podpůrčí doby a současně platí viz výše. Podpůrčí doba činí do 50 let uchazeče 6 měs., od 50 let do 55 let 9 měs., nad 55 let 12 měs.
Při poskytování nemocenského se podpora neposkytuje. Není stanovena žádná čekací doba. Jakmile nastoupíte do zaměstnání a třeba hned první den onemocníte, náleží vám nemocenské. Upřímně bych takového zaměstnance nechtěla a pořádně bych si prostudovala zápočtový list.
Při rekvalifikaci se uzavírá dohoda s ÚP, kde jsou stanoveny podmínky. Podpora je vyšší 60 % čistého prům.výdělku max. 2,8 životního minima jednotlivce. Asi je jasné, že ÚP vás rekvalifikuje proto, aby vám mohl nabídnout i jiné místo než byla vaše dosavadní kvalifikace. Další odpovědi na vaše otázky najdete přímo v zákonu o zaměstnanosti ve složce zákony. Určitě jste také obdržela poučení uchazeče o zaměstnání, kde naleznete potřebné info. Samozřejmě mi nepřísluší hodnotit váš zdravotní stav. Ten má na starosti lékař.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 5. 2006 12:06
Dobrý den,
jsem na ÚP a pracovnice mě nutí, pod pohrůžkami vyřazení z evidence, vzít práci,která ale nevyhovuje mým zdr. potížím.Nemám ovšem žádné aktuální potvrzení,že tuto práci nemohu stoprocentně vykonávat.
Po poradě s lékařkou mám prý tuto práci vzít s tím,že jakmile bude třeba mám dát výpověď a jít na neschopenku.
Je možné to tak případně řešit?A kolik dní musím mít odpracováno?
Na ÚP jsem evidovaná od srpna 05,září 05-leden 06 jsem marodila.Od února 06 jsem opět na ÚP.Do června budu mít podporu.
A ještě jeden dotaz!Pokud bych požádala o rekvalifikaci a pracovnice nakonec ještě souhlasila,není podmínkou vzít potom nějakou práci v závislosti na rekvalifikaci?
Někde jsem i četla,že se prodlužuje doba na ÚP a o něco i zvyšuje podpora.Je to pravda?
Děkuji moc za rady!!!