Výklad §23 ZSDP

• (neregistrovaný)

12. 5. 2006 5:20

Měl bych dotaz k interpretaci § 23 odst. 3 zák. č. 337/1992 Sb., vztahujícímu se k otázce Nahlížení do spisu.

Zajímá mne, zdali lze větu: "Na žádost daňového subjektu pořídí správce daně ze spisového materiálu, do něhož lze nahlížet nebo kde to bylo povoleno, doslovné opisy nebo stejnopisy či výpisy nebo potvrzení o skutečnostech tam obsažených..." vykládat i tak, že pořízení vyjmenovaného opisu nemusí předcházet aktivní nahlédnutí do spisu, a zda tak lze požádat o zaslání dokumentu na dálku.

Výklad finančních úřadů v aplikaci této věty je u nás značně nejednotný, proto bych rád znal váš názor.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 5. 2006 8:34

lubo (neregistrovaný)

Re: Výklad §23 ZSDP
      Dle mé zkušenosti vždy muselo dojít k nahlédnutí do spisu a poté k vyžádání ČÁSTI stejnopisu.

• 12. 5. 2006 9:10

razzi (neregistrovaný)

Ona je pravda, že finanční úřady tento postup vyžadují, tj. aktivní přístup žadatele, který pak na místě vyznačí, co ze spisu chce okopírovat. Nicméně s brněnským finančním ředitelstvím vedeme polemiku nyní už na úrovni správní žaloby o to, že tento metodický pokyn MF nemá přílišnou oporu v zákoně, neboť z citované věty vyplývá pro subjekt pouze právo zažádat o opis a pro správní orgán povinnost opis poskytnout.
      Horší už je to pak s jeho doručením, ptž to zákon nijak neupravuje. Dovedeno ad absurdum mi pak fin.ú. může napsat, že výpisy pořídil a že si pro ně mám přes celou republiku přijet. :-)

• 12. 5. 2006 23:10

Emil (neregistrovaný)

+Vím, že tím nikomu nepomohu, ale před pár lety byl tento zákon odbornou veřejností nazýván "zločinecký zákon".+

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).