Re: živnostenský list - účetnictví
Pokud nesplňujete praxi, pak musíte mít odpovědného zástupce - viz. § 11 Živnostenského zákona: Podnikatel může provozovat živnost prostřednictvím odpovědného zástupce. Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, která odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů a je k podnikateli ve smluvním vztahu. Odpovědný zástupce se musí zúčastňovat provozování živnosti v potřebném rozsahu. Nikdo nemůže být ustanoven do funkce odpovědného zástupce pro více než dva podnikatele.
Děkuji za odpověď, ale mne tato práce baví, chci ji dělat legálně a sama. Mít odpovědného zástupce obnáší další výdaj pro mne, jako případnou OSVČ a neřeší to můj problém. Asi zde tedy není žádná legální možnost, jak si vyřídit ŽL na práci, kterou ovládám, baví mě a představovala by i určitý přínos pro veřejnou pokladnu - odvody, daňě. Přesto děkuji.
Lze se známou účetní uzavřít dohodu o pracovní činnosti, kdy odměna nepřekročí 400,00 Kč a nebude trvat více jak 7 dnů, pak jde pouze o daň 15 % z 400,00 Kč, případně nižší částky. Neznám jiný způsob, jak dosáhnout na ŽL. Pokud jste ale byla zaměstnaná jako administrativní pracovník a vykonávala činnost účetní, pak snad není problém pro bývalého zaměstnavatele, aby vám dal potvrzení o praxi. Je snad jedno, jak tuto (třeba kombinovanou) pracovní činnost nazval, ale jakou práci jste skutečně vykonávala.
Já osobně jsem vedla asi 8 let účetnictví manželovi. Dle zákona mě samozřejmě zaměstnat nemohl. Teď po MD jsem přemýšlela, co dál a ŽL mi na účetnictví vydali absolutně bez problémů. Domesla jsem jen potrvzení od manžela. Napsáno volnou formou, s tím, že jsem mu vedla účto od - do. Myslím, že bude hodně záležet na úředníkovi se kterým se setkáte. Přeju hodně štěstí. K.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 5. 2006 18:02
Mám takový problém. Vedením účetnictví se zabývám již přez 10 let. Jedná se především o manžela a další rodinné příslušníky. Zaměstnání na vedení účetnictví jsem nikdy neměla, vždy byla má práce spíše specifikovaná jako administrativní pracovník , atd. Vím, že vzledem k tomu, že v podstatě neprokážu 5-ti letou praxi, když jsem v tomto oboru nikdy nebyla legálně zaměstnaná, myslím závislou činností, nemohu dostat ŽL. Nemáte s tímto někdo zkušenost? Nedá se ta praxe nějak obejít? Se vzděláním nemám problém.