Re: prodej bytu-prosím o rychlou radu
A jak dlouho v něm bydlíte - máte trvalé bydliště a na co použijete peníze? Vaše situace se bude týkat ještě daně z příjmu a tak se podívejte na par. 4 zákoha o dani z přijmu, odst. 1, písm. a. Pokud se do něho "vlezete", nebudete platit nic, pokud to na sebe nenapasujete, budete platit daň z příjmu.
Byt vlastním od 08/04, na katastru jsem zapsaná od 10/04. Přečetla jsem si § 4 i §10, a prosím ještě o radu, jak se tento příjem daní, jako příjem ze závislé činnosti nebo je na to jiná tabulka? Pokud byt prodám až v říjnu budu od této daně osvobozena? Děkuji
Pokud jej budete zdaňovat, pak v §10, byla by to příloha přiznání za rok 2005 č. 2, snad nebudou zase nové formuláře...:-)) Jinak se posuzuje 2 roky bydlení, takže pokud tam bydlíte od 8/04, pak v 9/06 by jste jej mohla bez problémů prodat. Ještě se podívám do zákona, jak by to bylo, kdybyste inkasované peníze použila zase na bydlení, ale o tom se nezmiňujete, tak předpokládám, že se na to ani nechystáte.
Tak pokud peníze použijete znovu na bytové potřeby a prokážete to, jste od daně z příjmu osvobozena, ale na FÚ bych to nahlásila, že jsem byt prodala a že použiji peníze na bytové potřeby. Potom můžete byt prodat ihned.
Jinak si opravdu přečtětě v zákonech - zákon o dani z přijmu par. 4, ost. 1 písm. a. Je to tam dostatečně srozumitelné i pro laika.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 5. 2006 12:03
Chci prodat byt za 1.200.000,-, zjistila jsem, že budu platit daň z převodu - 3%, budu platit ještě něco? Byt vlastním necelé 2 roky. Děkuji za pomoc