Pro p. Waldmanna - srážky x daň.bonus

• (neregistrovaný)

26. 5. 2006 9:53

Reaguji na diskuzi z 16.5.06 o zápočtu daň.bonusu do čisté mzdy pro účely srážek ze mzdy. Napsala jsem dotaz do firmy, která nám poskytuje mzdový program a výsledek je nejistý. Program započítává bonus pro srážky. Odepsali, že existují na tuto problematiku rozdílné názory a budou rádi pokud jim pošlu výklad, který by upřednostnil moje tvrzení. Přímo o zápočtu jsem se nikde nic nedočetla. Nevíte, kdo by byl kompetentní k výkladu? Nebo to mohu hodit za hlavu a započítat, kalkulovat s tím, že mě zaměstnanec nenapadne. Větší nebezpečí by hrozilo od věřitele. Pro tuto chvíli se mi problém vyřešil, protože zaměstnanec skončil, ale do budoucna bych chtěla mít jasno. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 5. 2006 13:36

waldmann (neregistrovaný)

Re: pro p. Waldmanna - srážky x daň.bonu
      Pan Pelech ve Mzdové účetní 1/05 str. 7 uprostřed:
      Daňový bonus je příjmem poplatníka (z veřejných rozpočtů), . . . (tzn. je nutrální ve vztahu ke státním sociálním dávkám).
      Abeceda mzdové účetní 2006 str. 99 nahoře:
      ... výpočet čistého průměrného výdělku neovlivňuje.
      Z toho lze vydedukovat, že bonus se nazapočítává ani pro sociálku ani do čistého příjmu pro Úřad práce a tím ani pro srážky. (Bez mučení se přiznám, že mám v počítači nastaven bonus jako započitatelný pro srážky.)

• 26. 5. 2006 14:12

Šárka (neregistrovaný)

Re: pro p. Waldmanna - srážky x daň.bonu
      Děkuji za názor. Aktuální Abecedu nemám. Hodlám si jí pořídit, až po zapracování změn od 1.1.2007. Moc se na ně "těším". Víte o nějaké dobré publikaci k zákonu o nemocenském pojištění?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).