Letenka a dph

• (neregistrovaný)

29. 5. 2006 13:50

Zaměstnanci poletí na služební cestu do Itálie. Vyřídili si letenky přes nízkonákladovou leteckou společnost s názvem Ryanair. Odlet je z Bratislavy. Dle jejich pokynů byla provedena úhrada za letenky, přičemž poté jsme obdrželi e-mailem pokyny k letu a podrobnější informaci s tím, že to slouží i pro účetnictví jako doklad. Není na něm uveden žádný identifikační údaje společnosti - pouze Ryanair.com a sdělení, že v rámci evropské unie to jako doklad stačí, že firma není plátcem dph a tedy to dph nepodléhá. No hrůza - vůbec nevím, co s tím. Nevím, jestli náhodou mi nevzniká povinnost dodaňovat či něco podobného - podařilo se mi zjistit pouze sídlo firmy a jejich něco jako IČO - je to firma z Irska tedy z EU. A ještě ke všemu jeden z těch, na které je vystavená letenka a figuruje tedy na tom "dokladu", tak není zaměstnancem, ale pracuje pro firmu na ŽL v oblasti zprostředkování. Budeme mu muset tedy náklady na letenku přefakturovat. Jak to bude s DPH? Já mu to přece musím vyfakturovat s DPH, protože naše firma je CZ, on je také CZ - oba jsme plátci DPH, tak v tom snad není žádný problém, ne? Že já musím mít pořád takové specialitky, se kterými si nevím rady. Moc děkuji za reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 5. 2006 15:49

Jarka (neregistrovaný)

Re: letenka a dph
      Pokud se jedná o přefakturaci, DPH mu fakturovat nemusíte. Na daňovém dokladu pouze uveďte, že se jedná o přefakturaci dle přiloženého dokladu (kopii originálu vámi uhrazené faktury mu k tomu připnete) a je to vyřízeno. Přefakturace - částka bez DPH dle přiloženého dokladu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).