Druhá mateřská -prosím pí.Jiřku

• (neregistrovaný)

29. 5. 2006 17:24

Dobrý den paní Jiřko a ostatní,
    jsem na rodič.dovolené s 1.dítětem a chtěla bych další. Se zaměstnavatelem mám písemně dohodnuto neplacené volno do 4let věku dítěte. Druhé dítě ale zcela jistě nestihnu porodit do tohoto termínu-budou tam min 3 měsíce navíc-můžu si se zaměstnavatelem dohodnout delší neplacené volno (třeba o půl roku navíc) a z něj přejít na druhou mateřskou dovolenou? K tomu ještě navíc podnikám na ŽL ale jen s výdělkem do 40tis ročně (neplatím zálohy ani SP)-mohla bych tedy pobírat mateřskou ze zaměstnání a dále podnikat na ŽL při narození druhého dítěte? Nebo na druhou mateřskou půjdu z ŽL? Děkuji za odpověď na zamotaný dotaz :o)
    Petra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 5. 2006 16:04

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Druhá mateřská -prosím pí.Jiřku
      Pokud se se zaměstnavatelem dohodnete, není problém s neplaceným volnem, když on na to přistoupí. Jeho délka není nikde omezena, záleží jen na domluvě. Když máte neplacené volno, jste stále zaměstnancem a když pak nastoupíte na mateřskou, budete mít mateřské dávky. Příjmy nesmíte mít z toho pojistného vztahu, na základě kterého pobíráte mateřské dávky. Takže když si neplatíte nemocenské pojištění jako OSVČ a nebudete tedy mít nárok na mateřskou i z podnikání, budete pobírat mateřskou z HPP a k tomu můžete podnikat. Pokud byste si platila nemocenské pojištění i jako OSVČ (nejméně 9 měsíců před mateřskou), měla byste mateřskou i z podnikání, ale nesměla byste mít pak z toho příjmy.
      Pozor na zdravotní pojištění. Protože po 4. roce dítěte už nebudete pobírat rodičovský příspěvek, nebudete už z tohoto titulu pojištěna státem. Takže byste musela platit zdravotní pojištění za to neplacené volno (odváděl by to zaměstnavatel a Vy byste mu to musela vrátit). Musíte se na pojišťovně nahlásit jako osoba pečující celodenně o dítě do 7 let, pak budete zase pojištěna státem.

• 31. 5. 2006 19:44

Petra (neregistrovaný)

Re: Druhá mateřská -prosím pí.Jiřku
      Moc děkuji paní Jiřko! Budu tedy na neplac.volnu až do nástupu na druhou mateřskou-zaměstnavatel bude souhlasit-ví že se chci vrátit a zatím i o mě stojí :o) a u toho si budu platit zdravotní pojištění. První dítě bude chodit od 4 let do školky a já budu stále OSVČ i po dobu mateřské.
      Ještě jednou děkuji!
      Petra

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).