Prosím - DPH!!! Fakt nikdo neporadí?

• (neregistrovaný)

30. 5. 2006 17:01

Prosím, snažil jsem se už o kousek níž, ale žádná odpověď, živnostník , obor stavebnictví, stavební práce při výstavbě nové bytové jednotky mám fakturovat s 19 nebo 5% DPH? Podle zákona mi to není moc jasné, přestože jsem ho celý projel, moc a moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 5. 2006 17:20

Vlaďka (neregistrovaný)

Re: Prosím - DPH!!! Fakt nikdo neporadí?
      §48- u dodání bytového domu,rodinného domu a bytu včetně stavebních a montážních prací spojených s jejich výstavbou...se uplatní snížená sazba- pokud se do toho vejdete, je 5 % vašich.

• 30. 5. 2006 17:25

Petr (neregistrovaný)

- takže stavební práce na výstavbě nové bytové jednotky - ano - 5% - chápu dobře? Mooooooooc děkuji, moc jste mi pomohla. Hezký den.

• 30. 5. 2006 17:33

Šárka (neregistrovaný)

Ještě bych jen dodala,bylo by vhodné ke každé takto fakturované zakázce sepsat čestné prohlášení,že se jedná o bytové potřeby s odkazem na výše uvedený paragraf.

• 30. 5. 2006 18:11

vera (neregistrovaný)

Záleží na tom, co budete dělat a kde to budete dělat. Pokud budete provádět opravy, rekonstrukce,modernizace v bytovém prostoru tak budete tyto práce fakturovat s 5%. Je důležitý, aby to nebyly např. revize bez následných oprav, projektové dokumentace apod. Taky je potřeba si dát pozor na definici bytového prostoru. Pokud budete provádět práce např. v bytovém domě, ale nebytovém prostoru - typický příklad jsou komerční prostory bytových domů zejména v přízemí jako obchody, kanceláře apod. tak musíte dát 19%. Je potřeba taky vědět, že do snížené sazby 5 % spadají i práce v bytovém domě, ale např. ve společných prostorách - chodby, kotelny, kočárkárny apod.Pokud se ale bude jednat o nebytový dům, tak tyto společné prostory musí být v 19%. Ale byt v nebytovém domě je v 5 %.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).