Re: mladiství a směnnost 12 hodin
Mladistvý je do 18 let, nutnost vyjádření zákonného zástupce. Mladiství nesmí pracovat v noci (od 22 do 6 h). Nesmí pracovat pod zemí a tam, kde je ohroženo jeho zdraví atd. Přestávky musí mít nejpozději po 4,5 h nepřetržité práce. Mladší 16 let nesmí pracovat více než 6 h denně, max. 30 h týdně. Pokud je mu více než 16 let, tak podle mě může pracovat STEJNĚ JAKO PLNOLETÝ (kromě té noční práce od 22 do 6). Tedy i 12 h směny. Konkrétně o 17 letých nikde nic není. (viz ZP §83a, odst 2 písm.d a §163 - 168 - pracovní podmínky mladistvých).
V "novém" zákoníku ale má být pracovní doba omezena u všech mladistvých.
Re: mladiství a směnnost 12 hodin
Paní Jiřko, děkuji moc, včera jsem tomu věnovala téměř celý den, volala jsem po inspektorátech, docela jsem je i zmátla a nevěděli, dnes mi na ÚP,kde mám dobrou zkušenost s panem Mgr.který sice už nemá podávat info,ale umluvím ho,ten mě přesvědčivě řekl to samé co vy, neexistuje nařízení, že by dvanáctky směli dělat mladiství od 17 let-takto totiž postupoval bývalý zaměstnavatel s tím, že je to někde nařízeno,¨tak není.Něco jiného ovšem je, když si zaměstnavatel určí,že dle podmínek provozu na dvanáctky přijme jen 17 leté,to je jeho právo,ale neopírá se to o zákon,jak mi tvrdily personalistky,ale bohužel neuměly odpovědět na základě čeho,pár hodin mi zjišťování trvalo,dobrala jsem se stejného výsledku jako mi sdělujete vy,jsem ráda,že mám od vás potvrzené.Děkuji moc!PS Na semináři k ZP jsem byla,ale lektor nezmiňoval omezení prac.doby u mladistvých,pohlídám si zda to projde, díky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 5. 2006 16:04
Prosím, máte zkušenosti - mladistvý zaměstnanec je od 15-18 let, do 16 let jen 30 hod týdně, absolutní zákaz přesčasové práce do 18 let, od kolika let může směnovat ? noční od 18 let, to je jasné, ale jak s odpolední a od kolika let smí dělat dvanáctky ? vychází mi, že i 16letý může dělat dvanáctky, tudíž může směnovat - ale ne noční - je to tak ? máte prosím brigádníky studenty a jakou máte zkušenost s jejich zaměstnáváním a na co kouká inspektorát práce ? vstupní prohlídky ano, dotaz zní prosím- od kolika let směnost a dvanáctky ? v bývalém zaměstnání dvanáctky mohli dělat jen 17letí a neřekli mi proč - že je to někde napsaný, ale já nic nenašla a ted je mám taky zaměstnávat ?? děkuji moc