POHODÁŘI - pomóóc!!

• (neregistrovaný)

5. 6. 2006 14:23

POHODÁŘI, pomozte prosím. Prvně zpracovávám uzávěrku v POHODĚ. Zadala jsem si účetní závěrku, kdy se mi aktiva a pasiva převedeou na konečný účet rozvážný=702 a účty 5xx a 6xx na účet 710-účet zisku a ztrát.Toto vše mi program provedl-v účetním deníku vidím, ale zpracoval aji např.účet 261!!! jednou naúčtoval 702/261 s plusem a jednou smínusem? Proč? Samozřejmě že účet 261 mám k 31.12. zústatek nulový!! Psala jsem na Horkou linku, ale stále žádná odpověď a DP se blíží!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 6. 2006 16:16

Vlasta (neregistrovaný)

Re: POHODÁŘI - pomóóc!!
      Ze stránek Stormware:
      http://www.stormware.cz/update.asp

V roce 2005 bylo do programu doplněno sledování pohybů na účtech, na které se účtuje v cizí měně. Při účetní uzávěrce se převádí zůstatky analytických účtů podle jednotlivých měn, proto se v účetním deníku může k jednomu analytickému účtu vyskytnout několik převodů. Nejčastěji se vytvoří dva záznamy, přičemž jeden eviduje převod v Kč a jeden v cizí měně. Součet těchto převodů je skutečným zůstatkem analytického účtu v Kč.
      Sledování pohybů bylo do programu zařazeno během roku 2005. V účetním deníku v roce 2005 existují zápisy, které do verze LÉTO 2005 neevidovaly na účtech pohyb v cizí měně. Teprve při jejich následné editaci nebo při vytváření nových záznamů od verze LÉTO 2005 byl tento pohyb v cizí měně evidován.
      Po uzavření účetnictví roku 2005 (tzn. po datové uzávěrce) je tedy nutné v agendě Počáteční stavy účtů opravit zůstatky v cizí měně na správné. Plnohodnotné využití sledování cizích měn v účetním deníku je tak možné až od tohoto účetního období t.j. od roku 2006.
      Pokud jste ještě neuzavřeli účetnictví roku 2005 a potřebujte tisknout účetní sestavy v cizích měnách, je možné provést úpravu v agendě Počáteční stavy účtů, kde k 1.1.2005 k účtům, které měly mít zůstatek v cizí měně doplníte tento údaj o CM. Poté zeditujete každý doklad v cizí měně vytvořený v release, který v deníku cizí měny neevidoval. Tím zajistíte správné vyčíslení cizí měny v deníku a zároveň správný zůstatek cizí měny k 31.12. 2005.
      Uvedené skutečnosti ovlivňují pouze koncové stavy analytických účtů v cizích měnách v roce 2005. Nemají žádný vliv na stavy účtů v Kč, které jsou bez ohledu na účtování cizích měn správné, účetní a závěrkové sestavy v Kč jsou rovněž správné.
      Doporučení:
      Účetní jednotka by měla ve svých interních předpisech uvést, že od určitého data začala sledovat stavy účtů (účtové osnovy) v národní měně a zároveň i v cizích měnách a že při účetní uzávěrce jsou z tohoto důvodu rozdělené uzávěrkové zápisy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).