Re: PROSÍM PANÍ ILONKO, POMOC !
pres statutary a jine pohlavary ;) je tu urcite odbornice pani bdm ... zkuste tento odkaz, nasla jsem diskuzi (prave s pani bdm), ktera by vam mohla pomoci:
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=224179
Jinak doporucuji do vyhledavace zadat "odměna", "jednatel" apod. - hojne se to tu diskutuje...
To, jestli musi byt jedinemu spolecnikovi vyplacena odmena, si netroufam tvrdit...... uz se to tu nekolikrat diskutovalo a mam takovy pocit, ze to ma souvislost i napr. s proplacenim jeho cestaku (pokud nedostava odmenu, tak nejsou dan. uznatelne...) .... ale na 100% si to tvrdit neodvazim...
Jinak, pokud pujde do duchodu az v prubehu tohoto roku, tak ma do konce roku narok na slevu na dani (jako mel doted).
Re: PROSÍM PANÍ ILONKO, POMOC !
+Mám ZDP komentovaný Ing. Sedlákovou z MF. Dovolte mi citovat její výklad k této otázce - týká se to výkonu funkce jednatele či člena statutárního či jiného orgánu právnické osoby:
"Podle posledního stanoviska Ministerstva financí již není možné výkon předmětných funkcí realizovat bezúplatně, protože jejich výkon ´spadá´ z obecného hlediska do obchodněprávní oblasti - obchodního zákoníku. Výkon předmětných funkcí je možné uskutečňovat pouze v obchodněprávních vztazích. Pouze společník společnosti s ručením omezeným může činnost pro společnost vykonávat i v pracovněprávním vztahu s podepsanou pracovní smlouvou. Z hlediska daňového však ani v této situaci není pracovní smlouva nutná, nezbytné je pobírání zdanitelného příjmu za tuto činnost." .
Dále je ještě hodně textu a odvolávání na obch.zákoník- § 66 odst. 2 a § 133. Ve stručnosti shrnuto - členové statutárních orgánů musí mít se společností uzavřenou mandátní smlouvu (nelze podle Zákoníku práce). .
Pokud jde o mne, přiznávám, že jsem byl tímto komentářem dosst překvapen. Ze samotného zákona jsem to nevyčetl.+
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 6. 2006 10:38
Mám šéfa jenž je jediný majitel s.r.o.; dosud má smlouvu jako zaměstnanec - ředitel.
Nyní nastupuje do starobního důchodu. Chce vědět, co bude pro něj lepší. Zůstat jako zaměstnanec a vyplácet si min. mzdu, aby nemusel moc odvádět, příp. něbýt zaměsznancem na HPP, ale jen statutárem a vyplácet si jen odměny ?
Ale mě spíš zajímá jestli je povinnen, když je jediným vlastníkem a jednatelem, si každý měsíc vyplácet nějakou mzdu či odměnu a pokud ano, tak kde se tuto informaci dočtu ?
Moc děkuji a přeji hezký den. Monika