Re: příplatek mimo základní kapitál s.r.
Ono je asi v tomto případě jedno, že je jen jeden společník, ale mělo by být patrné za jakým účelem ty peníze do společnosti vkládá a kdo je vkládá - jestli fyzická osoba, nebo společník společnosti - to by podle mne bylo v pořádku, kdyby to bylo ošetřeno smlouvou a do budoucna bude jen plus pro něho, že to má ověřeno notářem. Nikdy nevíte jak to v budoucnu bude - myslím tím dalšího společníka, bude chtít peníze ze společnosti vyvést atp.
názor laika
*** Příplatky mimo základní kapitál firmy asi moc nevyužívají. Pokud to opravdu bude tenhle příplatek (ne třeba jen půjčka), pak Vám asi nezbývá než se držet zákona a ten opravdu tohle zahrnuje pod zápis, který musí mít "notářskou formu". Opravdu je ve znění zákona zahrnutý celý ten §121, který mluví o příplatku. ***
Tuto operaci firmy využívají častěji, než si možná myslíte. Jde zejména o eseróčka, která mají nějaký úvěr, nebo o úvěr žádají, a společníci poskytují svým firmám půjčky nebo úvěry. Celá operace probíhá jednoduše: k 31.12. se půjčka překlopí do příplatku a hned 2.1. následujícího roku se tento příplatek vrátí do formy úročené půjčky nebo úvěru. V rozvaze to pak ke konci roku přece jen vypadá opticky lépe.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 6. 2006 20:19
Pokud jediný společník s.r.o. chce vložit do firmy mimo zákl. kapitál peněžní prostředky, je nutno notářský zápis? Cetl jsem článek, kde se pojednává, že ano, v opačném případě je právní úkon neplatný.
Odkaz:
http://www.epravo.cz/v01/tisk.php3?typ=clanky&recid=26810
Zdá se mi to divné. Znamená to dle tohoto článku platit navíc notáře. Jak to řešíte Vy? Musí být smlouva pokuj je jeden společník?