Jednatel s.r.o.

• (neregistrovaný)

7. 6. 2006 10:48

musí mít jednatel písemně uzavřenu se společností smlouvu o výkonu funkce, pokud bude mít odměny. Není zaměstnanec. Je to něčím předepsáno.Je to jediný jednatela a jediný společník. Jak by to bylo u více společníků?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 6. 2006 12:17

bdm (neregistrovaný)

Re: jednatel s.r.o.
      *** Co se týká smlouvy o výkonu funkce, tak ta musí mít písemnou formu viz. §66/2 Obch.Z. Odměny jednatelů jsou v kompetenci valné hromady - v případě jedinného společníka na jeho rozhodnutí, které nahrazuje působnost VH.***

• 7. 6. 2006 14:01

Alena (neregistrovaný)

Prosím Vás ještě o upřesnění:

1.Musí být toto rozhodnutí v případě jediného spol. nahrazující VH písemné?
      2.Myslím si, že smlouva o výkonu funkce být obecně nemusí, je to tak?
      3.Obecně(i u více společníků) nahrazuje souhlas valné hromady s odměnou i třeba jen souhlasy společníků mimo VH. Odvozuji z toho, že smlouva o výkonu funkce také může být podepsána společníky také mimo VH.Proč by tedy nemohla jen samotná odměna.

Děkuji Vám

• 7. 6. 2006 14:35

bdm (neregistrovaný)

*** Na takto položenou otázku se (alespoň mně) špatně odpovídá :-)) Jednou věcí je, co se musí, druhou, co je vhodné a třetí, co se toleruje a funguje bez postihů, když není "žalobce". Co je jednoznačně uvedeno je to, že pokud je to smlouva o výkonu funkce, tak musí mít písemnou formu. Další danou věcí je to, že odměny jednatelů musí schválit VH - a může to být i rozhodnutí mimo VH ale taky má svá pravidla. V případě jedinného společníka a zároveň jednatele je ta situace jednodušší v tom, že v případě nedodržení některých pravidel není jiného, kdo by byl tímto jednáním nějak poškozen a nějaká rozhodnutí by napadl. V případě více společníků bych určitě dodržovala všechna ustanovení zákona. A ještě jedna věc je důležitá i v případě jedinného společníka: jeho smlouva se společností nezahrnuje jen odměnu ale taky upravuje třeba cestovní náhrady - a proto je podle mě vhodné (až nutné) smlouvu udělat (třeba mandátní) a zakotvit tam vše potřebné. Pokud můžu v nějaké společnosti toto ovlivnit, tak je k těm smlouvám tlačím :-))) Takže když vezmete tohle v úvahu, odpovím na Vaše bodíky:
      1. Jednoduché rozhodnutí společníka o vyplacení odměny jednateli (pokud už tohle neobsahuje třeba smlouva mandátní)
      2. Nemusí
      3. Ano lze ale i rozhodnutí mimo VH má svá pravidla

• 7. 6. 2006 15:21

Alena (neregistrovaný)

Děkuji Vám mnohokrát za perfektní odpověď.
      Ještě mám jeden dotaz:
      Můžete mi říci jaký je rozdíl mezi mandátní smlouvou a smlouvou o výkonu funkce. Která z těchto smluv má být uzavřena s jednatelem?
      Ještě jednou díky

• 7. 6. 2006 15:56

bdm (neregistrovaný)

*** Tak teď se bojím, abych nešlápla vedle s nějakou definicí :-)) Když tak mě někdo opraví nebo upřesní. Z mého pohledu a laicky řečeno já v těch smlouvách žádný rozdíl nevidím. (Samozřejmě pokud mluvíme o funkci jednatele, ne o jmenování do funkce, které zakládá vztah podle zákoníku práce!) Obě by měly být smlouvami dle Obch.Z. Já osobně dělám smlouvy mandátní - ale podle mě je to jedno. Zkuste to vzít ještě jinak: pokud je tento vztah smluvně písemně upraven (ať už smlouvou o výkonu funkce nebo mandátní), pak se tenhle vztah řídí touto smlouvou a ta musí být schválená VH. Pokud nic nebude uzavřeno, řídí se tento vztah přiměřeně ustanovením o smlouvě mandátní - a to říká Obch.Z. ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).