Hlavní navigace

Dohoda o provedení práce - odvody za zaměstnance

  • (neregistrovaný)

    8. 7. 2015 11:10

    Dobrý den, jsem živnostnice a chci uzavřít s pracovníkem dohodu o provedení práce na občasnou výpomoc v rozsahu 300 pracovních hodin ročně .
    Budu odvádět za pracovníka nějaké odvody, daně apod?
    Prosím o radu.
    S pozdravem
    Jana Soldánová

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 7. 2015 17:15

      bez přezdívky

      Dobrý den paní Soldánová,

      v souvislosti s uzavřením dohody o provedení práce může nastat několik situací. Nejméně výhodná je pro Vás situace, kdy odměna bude činit více než 10 000,- Kč za měsíc. V tomto případě je nutné za svého zaměstnance nejen odvádět zálohu na daň z příjmů fyzických osob, ale odměna podléhá i pojistnému na sociální a zdravotní pojištění.

      Pokud by odměna  v konkrétním měsíci nepřesáhla 10 000,- Kč, pojistnému na sociální a zdravotní pojištění daný vztah nepodléhá. Nicméně i v tomto případě podléhá odměna zdanění daní z příjmů fyzických osob. Zde jsou v zásadě dvě možnosti. Pokud by Váš zaměstnanec podepsal tzv. prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob (tj. růžový "dvojlist"), odvádí se záloha na daň, přičemž je možné uplatňovat tzv. slevy na dani. Uplatnil-li by Váš zaměstnanec byť i jen základní slevu na dani, záloha na daň by byla nulová.

      Pokud by zaměstnanec toto prohlášení nepodepsal, musela byste odvádět tzv. srážkovou daň. Ta činí 15 % z hrubé odměny. Jen připomínám, že se jedná o situaci odměny, která nepřesáhne 10 000,- Kč za měsíc.

      S pozdravem a přáním pěkného dne

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).